Skip to main content

Drašković: Vojvodina kao evropska regija

Autonomija 05. jun 2009.
2 min čitanja

Vuk DraškovićLider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je danas u Zrenjaninu da se ta stranka zalaže za Vojvodinu kao evropsku regiju i za jedinstvenu državu Srbiju.
“Mislimo da evropski koncept decentralizacije Srbije ne dovodi u pitanje njeno jedinstvo, nego ga čini funkcionalnim, iako se ne može stavljati znak jednakosti između vojvođanske autonomije i regija u Srbiji koje će morati da budu formirane” kazao je Drašković.
On je naveo da će taj evropski koncept doprineti ravnomernom razvoju Srbije, ali pod uslovom da “debeogradizacija” Srbije ne proizvede “novosadizaciju” Vojvodine niti prenošenje centralističkih poluga iz Beograda u Kragujevac, Niš ili Užice.
“U Vojvodini u budućnosti vidimo tri regije – Srem, Banat i Bačka, ali istovremeno temelj evropskog koncepta samouprave moraju da budu opštine, a ne nikakve regionalne kancelarije i birokratija. Potrebno je formirati čitavu mrežu novih opština. Srbija ima opština koliko i u Titovom vreme i nije se po mnogo čemu pomakla od tog vremena, a u dosta toga otišla je unazad”, rekao je Drašković.
On je podsetio da Hrvatska ima oko 550 opština, Slovenija 225, a da se iz Evrope može čuti da je i to malo.
Drašković je rekao da bi voleo kada bi ljudi u Vojvodini malo više fokus svoje zabrinutosati bacili na najugroženije krajeve u Srbiji koji, kako kaže, počinju sa Bubanj potokom.
“Južno, istočno i zapadno od Bubanj potoka gasi se Srbija. S izuzetkom Vojvodine i delova Beograda, stanje u Srbiji je katastrofalno i svakim danom sve gore i gore. U ovom trenutku tri četvrtine finansijskog kapitala države obrće se u centru Beograda oko kancelarije Vlade”, rekao je Drašković.
On je istakao da je dohodak po glavi stanovnika u centralnoj beogradskoj opštini Savski venac 35 puta veći od dohotka u Kladovu i Bajnoj Bašti ili čak 50 puta veći od dohotka u Bojniku i sirotinjskim opštinama Srbije “gde bukvalno biološka kuga ubija narod”.
(Beta)