Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Očekivano prebijanje Ilje Zernova

Autori 12. feb 2023.
4 min čitanja

"Pokazni primjer kako se to radi u stvarnom životu u ruskoj guberniji"

Dragan Bursać

Ruskog studenta su u Beogradu pretukli srpski desničari jer je prefarbao sramni grafit “smrt Ukrajini“, koji ruži grad. To puno govori o stanju današnje Srbije, ali još više o stanju srpskog društva koje je gotovo potpuno inficirano nacističkom putinfilijom.

Vijest iz beogradskog Blica glasi da je na Novom Beogradu brutalno  pretučen Rus Ilja Zernov (19) jer je pokušao da prekreči zid na kome je bio znak plaćeničke grupe “Vagner” ispod kog je pisalo “smrt Ukrajini”. Pa se dalje navodi da je mladog Rusa je napalo pet lica među kojima je on identifkovao trojicu. Jedan od njih, koji ga je po svjedočenju tukao je, a kako navodi Blic, predsjednik “Srpske desnice” Miša Vacić. Krivična prijava protiv Vacića zbog napada, zlostavljanja i prijetnji biće podnijeta Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Kad misliš da si pobjegao od ruskog uticaja pa završiš u Srbiji

Ne želim se duže zadržavati na pojedinostima ovog gnusnog napada, ali dobro je znati da je antiratni aktivista i student Ilja Zernov zbog pakla ruske mobilizacije došao u Srbiju. Pa je vrlo logično da Ilja bolje od bilo koga u Beogradu i Srbiji zna kakav je režim Vladimira Putina i kako se krvnički obračunava i sa Ukrajincima, ali i sa Rusima koji ne žele da se dive okrvavljenim rukama putinista i koji ne pristaju da budu dio ruske neonacističke ratne mašinerije. Jednom riječju, Ilja je na svojoj izbjegličkoj torbi osjetio svu blagodat “majčice Rusije“, a onda je na svojoj koži, par hiljada kilometara od te “majčice“ osjetio šta znači ruski uticaj, ruska moć i ruska okupacija na daljinu.

Jer, Srbija je danas najobičnija ruska gubernija, a taj fakat ne skriva čak ni po običaju samozatajna ruska ambasada, koja otvoreno prijeti i Srbiji i građanima Srbije, svojatajući je kao kakvu koloniju, što Srbija u suštini, na žalost, i jeste. Ove prijetnje “građanima Srbije“, naravno treba uslovno shvatiti, jer je Srbija danas – ponavljam – preumljena ruska kolonija, u kojoj se nakotilo toliko neljudi, a koji bi zavrtali šije čak i Rusima, koji drugačije misle od Putinovog kanona – da je to zastrašujuće. Pa onda prijetnje nisu prijetnje, nego opojna sreća koju čuje srpsko uho dok ga Rusi vrijeđaju.

Smrt Ukrajini kao suštinska poruka Rusa i njihovih kerova

Pa tako trenutno, valjda, nema zemlje u Evropi osim Bjelorusije u kojoj se sa gradskih prijestoničkih zidova svijetu smije grafit terorističke grupe Wagner sve sa eksplicitnom porukom “Smrt Ukrajini“, a kojom je upravo objašnjena bit tzv. specijalne ruske vojne operacije. I ne da je Srbija jedina u takvom partnerstvu sa Putinovim nacističkim režimom, nego ona ima i svoje – preciznije ruske – gaulajtere zadužene za čuvanje grafita sramnog i grafitnog poretka kao takvog. Jednaka je to sila neljudi, koja čuva ono blizanačko smeće od grafita ratnom zločincu Ratku Mladiću i ta sila u oba slučaja radi u sadejstvu sa državom Srbijom ili da kažem Rusijom, svejedno je.

Stvarni Čvorovići zauvijek među nama

U iskazu mladog studenta Ilje Zernova par rečenica posebno bodu oči ali i bruse zdrav razum i sličnije su kakvoj sceni iz “Balkanskog špijuna“, nego realnosti. Ali realnost Srbije jeste paranoidni rusofil Ilija Čvorović.

A onda sam video da on (stanar) telefonira. Želeo sam da odem što je pre moguće da izbegnem sukob. Stanar je izašao i počeo da me juri. Pokušao sam da pobegnem i naglo sam skrenuo u drugom pravcu pokušavajući da ga zbunim. Skoro sam pobegao, ali on je uspeo da dozove još ljudi. Još dva čoveka sa motkama su mi istrčala u susret, zgrabili me i prikovali za ugao zgrade gde je i garaža. Pitali su: ‘Jesi li ti Ukrajinac?'”

Dakle, Ilju je prije srpski neonacističkih desničara vidio jedan stanar zgrade, što se kaže lokalni čovjek, kome je putinofilskom oku zasmetalo što Ilja farba poruku “Smrt Ukrajini“. A taj “obični mali čovjek“, funkcioniše kao odlično podmazan šraf u totalitarnom mehanizmu i taj “obični mali čovjek“ je samo uradio “svoj posao“, dakle prijavio slobodno ljudsko biće lokalnoj desničarskoj patroli. E,  tako vam funkcioniše fašizam na uličnom praksisu.


PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN BURSAĆ: Dok čekaš sabah sa Wagnerom!


A Iljin grijeh je taj što ne želi smrt Ukrajini i Ukrajincima. Pa je onda ono pitanje, jesi li ti Ukrajinac, prije početka batinanja zapravo legitimacija današnje Srbije, u kojoj Ukrajinci ne treba da žive pod svodom nebeskim, jednako kao ni Albanci sa Kosova. Ista je to dehumanizacija, prezupčena i preumljena desecima godina surove indoktrinacije.

A to što je Ilja Rus a ne Ukrajinac, pa tim gore po Ilju, jer je on u glavi lokalnih srpskih nacija samo još jedno “autošovnističko đubre“ koje treba elimsinati s lica zemlje. I tako su se prema njemu i ponašali. Krvnički i siledžijski.

Nije sve do siledžija, oni su tek zadnja ruka

No, vjerujte mi na riječ, nije to najveći problem, ni onog stanara Čvorovića, koji zove naci patrolu, niti neonacista koji tuku mladića. Vidite, oni su samo zadnja ruka srpskih intelektualaca, akademika, popova Crkve Srbije, kojekakvih kvaziumjetnika srednjičara i domobrana opšte prakse, oni su, kažem, samo zadnja-udarna pesnica čitavog jednog mehanizma zla u koji su upregnuti i mediji i ljudi iz tzv. javne sfere, a taj mehanizam je baziran na pustoj putinofiliji i na dobro vođenom hibridnom ratu protiv zapadnog civilizovanog svijeta. I taj mehanizam je podmazivan i poliran desetljećima, da ne kažem vjekovima.

Njega nije lako razložiti i rastaviti, jer je on kao kakva ozbiljna duševna bolest preuzeo gotovo cijelo biće srpskog etosa i njegov identitet. Pa je tako od Srba i Srbije ostala prazna ljuštura koja se odaziva tek ne ime “malih Rusa“. A ti “mali Rusi“ e da bi postali veliki Rusi ne prezaju ni od toga da nište i povređuju misleće Ruse koji su protiv rata i koji su pobjegli od pakla Putinovog zla.


PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN BURSAĆ: Srbija se konačno pripaja Rusiji


Na koncu, ona franšiza Wagnera što se pojavila u Srbiji, pa još brže sakrila od medija, u svom “radu“ u regiji ne dvoji ni časa – primarno će se boriti protiv Rusa koji su pobjegli iz Rusije. Pa je tako i ova huliganska operacija prebijanja Rusa Ilje Zernova samo pokazni primjer kako se to radi u stvarnom životu u ruskoj guberniji.

Tu oko nas.

Ujedno je ovo poruka i svim Rusima, a kojih ima, šta će biti sa njima ako taknu u naci svetinje Wagnera po Srbiji.

Ilja Zernov za sebe kaže da je antiratni aktivista i dodaje:

“Kada je počela invazija ruske vojske na Ukrajinu, govorio sam protiv rata i protiv Putina. Kačio sam antiratne plakate u studentskom domu, išao na skupove… U martu 2022. sam došao u Srbiju. Jedno vreme sam radio u fabrici, a onda sam živeo kod prijatelja.“

A ja mogu reći – Ilja, bježi koliko te noge i pasoš nose. Znam da nije lako, ali svugdje će ti biti bolje nego u Srbiji. Jer kad dođeš iz Rusije u Srbiju, shvatiš da nisi nigdje pobjegao, nego si se vratio odakle si i krenuo. Zatvoreni put beskonačne osmice zla.

(Autonomija)

Tekst je deo projekta “Analiza antizapadnih narativa u Srbiji” koji sprovode Nezavisno društvo novinara Vojvodine i portal Autonomija. Projekat je podržala Ambasada SAD u Srbiji.