Skip to main content

Berlin olakšava dobijanje viza žrtvama zemljotresa koje imaju rođake u Nemačkoj

Planeta 12. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Ministarstvo spoljnih poslova već je povećalo broj svog osoblja u Turskoj i kapacitete u tamošnjim centrima za prihvatanje viza"

Nemačka vlada želi da privremeno olakša dobijanje viza građanima, koji su preživeli zemljotres u Turskoj i Siriji, a koji imaju porodične veze u Nemačkoj.

„Želimo da omogućimo turskim i sirijskim porodicama u Nemačkoj da zbrinu svoje rođake iz regiona koji su bili pogođeni potresom“, napisala je sinoć na Tviteru nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser.

Ona je dodala da će građani iz pogođenih regiona moći da nađu mesto za stanovanje i da će dobiti medicinsku pomoć „sa regularnim vizama na tri meseca koje će biti izdavane brzo“.

Međutim, ne poništavaju se svi uslovi potrebni da se viza dobije putem redovnog postupka.

Kandidati i dalje moraju da pokažu važeći pasoš, što bi verovatno predstavljalo prepreku za osobe koje su bežale iz zgrada koje se ruše.

Nekoliko miliona stanovnika u Nemačkoj ima turske korene jer je, pre više od 60 godina, Zapadna Nemačka regrutovala „gastarbajtere“ iz Turske kako bi pomogli zemlji da ekonomski napreduje.

Nedavno su stotine hiljada sirijskih izbeglica došle u Nemačku bežeći od građanskog rata.

Nemačka vlada je saopštila da će brzo ublažiti inače veoma stroge uslove za vize i dodala da je Ministarstvo spoljnih poslova već povećalo broj svog osoblja u Turskoj i kapacitete u tamošnjim centrima za prihvatanje viza.

Žrtve zemljotresa koje žele da potraže utočište u Nemačkoj i da podnesu zahtev za tromesečnu vizu treba da dokažu da u Nemačkoj imaju bliske članove porodice koji imaju nemačko državljanstvo ili stalno pravo boravka.

Nemački član porodice, domaćin, mora da da izjavu kojom obećava da će platiti troškove života i kasniji odlazak osobe koja dolazi.

(N1, foto: Beta-AP)