Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Entitet RS je čedo Dejtona

Dragan Bursać 06. feb 2024.
4 min čitanja

Ovdje se Milorad Dodik formalno-logički ponaša kao pijani Balkanac u krčmi dok se dere na TV i objašnjava Michael Jordanu kako se igra košarka

Entitet RS je čedo Dejtona, a ne nekakva historijska volja Srba, jer da se srpsko rukovodstvo pitalo, etnički bi očistilo cijelu Bosnu i Hercegovinu, kao što su to uradili gdje god su imali priliku! I zato jedan od tvoraca Dejtona, James O’Brien jučer kaže kako je “nezavisna RS unutar BiH“ izmišljeni “izvorni Dejton” odnosno najobičnija šarena laža kojom se Dodik služi!

I to treba stalno ponavljati!

RS ima veze sa ‘republikom’ koliko i sa humanošću u ratu

Dejtonskim mirovnim sporazumom je stvoren entitet (jedan od dva) u sklopu Bosne i Hercegovine koji samo nosi ime “republika“, a koji nema nikakve veze sa republikom. Zapravo RS ima veze sa “republikom“ taman koliko je imao veze sa humanošću 1992 ili sa ljudskošću u Srebrenici 1995.

To je, prema tome, integralni dio države, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, a ne nekakva samostalna ili polusamostalna jedinica sa nekakvim integritetom. Jer da su se pobunjeni srpski čelnici-četnici pitali, RS bi bio cijela Bosna i Hercegovina, koja bi se spojila u veliku Srbiju. Na koncu, to su im bile striktne namjere, zbog toga su sprovedena etnička čišćenja, masovni zločini i genocid na koncu. I zbog toga je pred Međunarodnim sudom pravde odgovaralo ratno rukovodstvo bosanskih Srba i dobar dio srbijanskog rukovodstva. I još važnije, na genocidnoj namjeri “krvi i tla“ počivala je ratna ideja nekakve Republike Srpske kao države. I nemojte nikad smetnuti sa uma, da je prvobitni naziv tog monstruma od paradržave bio ‘Srpska republika Bosna i Hercegovina’ sa glavnim gradom Sarajevom, što je utkano i u današnji ustav ovog BiH entiteta. Jer, nakane i Karadžića, i Koljevića, i Plavšićeve i pratećih gaulajtera bila su maksimalističke, a to je korijen RS-a.

Ovo što danas gledamo i što imamo na terenu je rezultat kompromisa između velikih sila i lokalnih igrača terenu iz 1995. godine kojim je zaustavljen rat u BiH i to stalno treba ponavljati.

Republika Srpska NIJE država niti ima elemente državnosti!

Nego, zašto sve ovo pišem?

Pa zato što je ovih dana Bosnu i Hercegovinu pohodio jedan od arhitekata Dejtonskog mirovnog sporazuma James O B’rien i sa personifikovane pozicije jednog od tvoraca ovog mirovnog rješenja koje je utkano u ustav naše zemlje, otklonio je neke nedoumice koje zapravo nikad i nisu bile nedoumice, nego sredstvo za mirovno jarcanje ratne retorike gotovo svih poratnih lidera bosanskih Srba zaključno sa Miloradom Dodikom.

Pa da krenemo redom:

Jedan od tvoraca Dejtona, James O’Brien kaže dvije stvari eksplicite:

 • BiH nije bila, niti je unija ili konfederacija dvije države. Entiteti su potčinjeni državi BiH, i da budem kristalno jasan, Republika Srpska nije država i nema atribute državnosti
 • Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima.

  Dakle, još jednom, entiteti su potčinjeni državi i svojim bivstvovanjem NE DAJU DRŽAVNOST BIH, ona to posjeduje bez njih i nad njima! Dakle, ovo NIJE slučaj kao sa AVNOJ-em, gdje su republike davale državnost Jugoslaviji, nego upravo suprotan. Samo i jedino država Bosna i Hercegovina daje operativnu, povijesnu i ustavnu moć kao i pravni okvir za svoju opstojnost. To ne mogu biti niti Brčko Distrikt, niti Federacija Bosne i Hercegovine, niti entitet Republika Srpska.

  Pa je svaka Dodikova priča o tamo nekom “piskaralu“ koje je “imalo sreće da bude u Dejtonu“, misleći na Jamesa O’Briena kao i sve što govori Milorad Dodik – najobičnija laž.

  Samo, za razliku od svih prošlih iteracija, ovaj put je Dodik uhvaćen u laži od strane čovjeka koji je stvorio okvir, a na koji se navodno sve ove godine poziva Dodik dok ruši tu istu Bosnu i Hercegovinu.

  Dakle, ovdje se Milorad Dodik formalno-logički ponaša kao pijani Balkanac u krčmi dok se dere na TV i objašnjava Michael Jordanu kako se igra košarka, Hamiltonu kako se vozu formula ili Jurgenu Klopu kako se trenira nogometni tim. I to nije ništa čudno od pijanih Balkanca, da nije fakta kako je Dodik na poziciji moći koja može dovesti do nesagledivih posljedica i po Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

  ‘Nezavisna RS unutar BiH’ je izmišljeni ‘izvorni Dejton’

  A što nas dovodi do druge, odnosno treće jako važne stavke u originalnom tumačenju Dejtona za razliku od improvizacija postdejtonskih kabadahija i tiče se upravo same srži Dejtona

  Još jednom, jedan od tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma James O’Brien poentira možda i najbitniju stavku u svom govoru, koja glasi: “Nezavisna RS unutar BiH“ je izmišljeni “izvorni Dejton”.

  I ovom rečenicom on minira svaku budalaštinu, a koja se tiče fame oko “izvornog Dejtona“, a to sjeme zla koje bi otvorilo put nekakvom otcijepljenju posijao je još onomad ratni zločinac Slobodan Milošević sa ekipom, koja su se još 1995. bavila “tumačenjima“ umjesto primjenama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  I ovu rečenicu, koju je 2. februara izgovorio James O’Brien treba ugraditi, ako treba i u Ustav Bosne i Hercegovine jer ona jasno i nedvosmisleno kazuje-nema improvizacija sa mirovnim sporazumom, a pogotovo nema proizvoljnog i lažnog “čitanja“ kako su relativizatori i secesionisti tepali svojim lažnim interpretacijama.

  I najvažnije od svega, vrlo dobro, odlično je sve ovo jasno Miloradu Dodiku koji je onako histerično reagovao u roku od odmah na O’Brianov govor jer zna da je američki diplomata raznio i na sastavne dijelove rastavio famu o “formi“ oko koje su se držali bukvalno svi srpski nacionalisti, a to je nekakav okvir suverenosti RS-a.

  A ta fama, najkonkretnije, glasi da je po tumačenju, čuj tumačenju, ljudi koji su bili u Dejtonu BiH sastavljena “iz dva dijela koji joj daju državnost“ i koji se ponašaju kao više-manje nezavisne jedinice kojima pripada državna imovina, a jedna čak ima i predikaciju “republike“ tj. “samostalne teritorije unutar BiH“, što joj daje moć za buduće otcijepljenje.

  I ponavljam sve su to nebuloze, budalaštine, laži i opasne namjere koje ovaj put zloupotrebljava Milorad Dodiku i koje ne samo da su kršenje Ustava zemlje Bosne i Hercegovine (za što je trebao odavno odgovarati) nego su i pokušaj uvlačenja zemlje u rat, za šta je predviđena posebna kazna.

  E sad lekcija za sve Dodikove saveznike: Ono što radi Milorad Dodik je neustavno, kriminalno, protuzakonito i može dovesti zemlju do rata. Ono što radi Milorad Dodik je zakonski kažnjivo u svakoj zemlji svijeta, a ako se držimo ustava naše zemlje i ako poštujemo njen integritet i u Bosni i Hercegovini. A ono na šta se poziva Milord Dodik “tumačeći Dejton“ je notorna laž i ratno huškanje, dao je i zvaničnu dijagnozu jedan od tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  (Al Jazeera, Karikatura: STUPS)