Skip to main content

Branković: Vlast ta koja opstruira mehanizme, a ne opozicija

Info 06. feb 2024.
2 min čitanja

"To smo mogli da vidimo u ranijim sazivima. To se ogleda u tome da onaj ko predsedava je učinio sve da nejednako primenjuje poslovnik".

Tamara Branković iz Crte izjavila je, uoči konstitutivne sednice Skupštine, da je „vlast ta koja opstruira mehanizme, a ne opozicija svojim delovanjem“. Dodala je i da je u prethodnim sazivima pokazana „alergija na pluralizam“.

Kako je rekla Branković, ono što se očekuje od novog saziva je da „vladajuća većina onemogući jednak pristup parlamentu, kada se radi o pravima poslanika opozicije“.

„To smo mogli da vidimo u ranijim sazivima. To se ogleda u tome da onaj ko predsedava je učinio sve da nejednako primenjuje poslovnik. Vladajuća većina je uradila sve da izbegne primenu bilo kakvih mehanizama kontrole, čak ni Anketni odbor, i njegovo formiranje je bilo u samom startu sprečeno od vladajuće većine“, kaže ona.

„Jer ne može da vrši osnovne funkcije, da drži odgovornim one koji imaju moć da donose odluke u ovoj zemlji“, ističe.

Prema njenim rečima, „opozicija ima apsolutno pravo da izabere koju će strategiju da koristi u Skupštini“.

„Vlast je ta koja opstruira mehanizme, a ne opozicija svojim delovanjem. Nalazimo se u dubokoj političkoj, državnoj krizi već jako dugo, a naročito nakon izbora. Mehanizmi koji postoje, ta borba koja mora da se dešava, razgovor, mehanizmi moraju da budu prisutni i u institucijama i izvan njih. Šta god opozicija izabere, imaju pravo, konsenzusom treba da se dogovore mesta potpredsednika, predsedavajući odborima takođe treba da dođu iz redova opozicije“, kaže ona.

Pokazana je, kaže ona, „alergija na pluralizam, koja se vidi u Skupštini, a videli smo je i na izborima“.

„Ne možemo da govorimo o tome da se poslanici tretiraju na jednak način. Slika koja je obeležila i prošli saziv, gde smo mogli da vidimo kordone raspoređenih ljudi čiji je cilj bio da demonstriraju silu i zastraše poslanike, ne govorimo o jednakom pristupu, govorimo o dvostrukim standardima. Predsedavajući je omogućio da poslanici nisu jednaki, nije imao tu ulogu predsednika Skupštine. Nadamo se da će budući predsednik biti osoba od integriteta, koja će da čuva Narodnu Skupštinu“, kaže ona.

(N1, Foto: I. Gordić)