Skip to main content

DPS podneo inicijativu za rušenje Vlade Dritana Abazovića

Jugoslavija 03. авг 2022.
< 1 min čitanja

Klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepoverenju 43. Vladi Crne Gore.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju klubova, razlog za podnošenje predloga su izostali rezultati Vlade na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, „a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije koronavirusa koja traje“.

„Dalje, ignorantskim postupanjem predsednika Vlade Dritana Abazovića prema stavovima najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, kao i istaknutih stručnjaka i organizacija civilnog društva, te stavljanjem odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom u prvi plan, pri čemu je vlastitim neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende, ova Vlada je izgubila legitimitet“, navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.

Dodaje se da je na kraju obrazloženja predloga zaključeno da je, „zbog svega navedenog, a u nameri da se zaštite vitalni državni interesi Crne Gore i sačuva šansa da zemlja krene putem evropske integracije, podnošenje inicijative za izglasavanje nepoverenja 43. Vladi Crne Gore bilo neophodno“.

Podsećamo, Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je danas u Podgorici.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić kritikovao je potpisivanje Temeljnog ugovorai na sednici Vlade poručio da je ovo dan koji je Crnu Goru udaljio od Evropske unije.

(Vijesti/N1, Foto: CdM)