Skip to main content

ĐORĐE ĐUKIĆ: U Beogradu Vojvodinu ne shvataju dovoljno ozbiljno

Autonomija 05. okt 2009.
3 min čitanja

djukic1.jpgVojvođanski premijer iz perioda vlasti koalicije DOS i nekadašnji funkcioner Demokratske stranke Đorđe Đukić kaže da razvodnjavanje pitanja Statuta AP Vojvodine i ignorisanje odluke vojvođanskog parlamenta, koji je 14. oktobra prošle godine usvojio predlog najvišeg pravnog akta pokrajine, pokazuje da se u Beogradu Vojvodina ne shvata dovoljno ozbiljno. U intervjuu za portal www.autonomija.info Đukić je upozorio i da nije problem samo u tome što centralna vlast ne shvata Vojvodinu, već u tome što se “ne shvataju ni problemi koji iz ove priče mogu da proizađu”.
– Takvim odnosom centralne vlasti prema Vojvodini zapravo se svim građanima šalje poruka da je u ovoj zemlji sve moguće. Jer, ako vlast već krši sam Ustav, zašto neko ne bi kršio bilo koji zakon. Zato su problemi koji mogu tek nastati veoma veliki. A pitanje Statuta moralo je da se reši odavno, pogotovo zbog toga što vladajuća koalicija to mogla da uradi u svakom trenutku. Pokazalo se, međutim, da vladajuće stranke nemaju ni mnogo volje, ni želje, niti vizije i smelosti za taj posao – kaže naš sagovornik.
Kako u tom kontekstu vidite držanje pokrajinske vlasti za poslednjih godinu dana?
– Mislim da je pokrajinska vlast morala biti mnogo odlučnija. Sticao se utisak da su Statut izradili u dogovoru sa centralnom vlašću, a tu pre svega mislim na dogovor unutar Demokratske stranke, kao najuticajnije i na pokrajinskom i na republičkom nivou. Ali, kako je vreme odmicalo, a blagoslova iz Beograda nije bilo, počele su da se pojavljuju i oprečne izjave u javnosti o Statutu. A vojvođanske demokrate su se držale po strani i time delovali neodlučno.
Koliko bi za vojvođanski DS bilo politički profitabilno da odstupe od prvobitnog teksta Statuta, i da li bi, s druge strane, njihovo insistiranje na tom tekstu moglo dovesti do ozbiljnijih podela u toj stranci?
– Ne bih razmišljao o tome šta bi tu bilo politički profitabilno za ovu ili onu stranku. Uveren sam jedino da bi potvrđivanje predloženog Statuta u Skupštini Srbije, odnosno davanje što šire autonomije Vojvodini, bilo najkorisnije i za Vojvodinu i za Srbiju. Ovde su svima puna usta priče o evropskim integracijama, ali se u mnogim stvarima uopšte ne ponašamo kao Evropljani, a najmanje kad je reč o odnosu centralne vlasti prema Vojvodini i konkrteno predloženom Statutu APV. Ne znam koliko bi Statut mogao da uzdrma Demokratsku stranku, ali uveren sam da bi dalje ignorisanje Statuta moglo osnažiti neke druge političke snage. Jer, ovim oklevanjem samo se daju vetra u leđa drugim političkim opcijama.
Kakav izlaz je moguć ukoliko je predloženi Statut neprihvatljiv za centralnu vlast?
– Najbolje bi bilo da Statut koji je usvojen pre godinu dana dobije saglasnost republičkog paralemnta bez bilo kakvih promena njegovog teksta. Druga mogućnost je da bude odbijen, a u tom slučaju bi svi trpeli veliku štetu. S druge strane, ako zaista postoji potreba za usaglašavanjem nekih odredbi Statuta, ne vidim zašto to nije ranije učinjeno. Bojim se da tu nije reč samo o tehničkim, većo suštinskim izmenama, a sad se samo kupuje vreme i tražći izgovor ili većina za taj zahvat.
Kako komentarišete aktuelne optužbe za separatizam na račun pokrajinske vlasti?
– Ovde je već ustaljeno da se svako ko pominje autonomiju Vojvodine, odnosno samostalnost u odlučivanju, dobije etiketu separatiste. U Vojvodini nikad nije bilo više od pet, šest procenata zagovornika ideje Vojvodina republika. Ali činjenica je da sve beogradske stranke, bez obzira na priče o liberalizmu i Vojvodini kao lokomotivi razvoja Srbije, razmišljaju na slična način – da Vojvodinu ne treba pustiti da sama upravlja sobom.
(www.autonomija.info)