Skip to main content

Dojčinović: Nadležni u Srbiji nisu kontaktirali KRIK zbog Pandorinih papira

Aktuelno 07. okt 2021.
2 min čitanja

Glavni i odgovorni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović rekao je danas da niko od državnih organa nije kontaktirao KRIK povodom dokumenata iz međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ (Pandora Papers) u kojima se pominju Siniša Mali, Nikola Petrović i Novica Tončev.

„Po onome što smo mi objavili, tri institucije – tužilaštvo, Agencija za sprečavanje korpucije i Uprava za sprečavanje pranja novca su morale da reaguju„, rekao je Dojčinović agenciji Beta.

KRIK je nedavno objavio da dokumenta do kojih su novinari te mreže došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“, koji dokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, naveo je KRIK.

Objavili su i da su Pandorini papiri pokazali da je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio vlasnik ofšor (offshore) kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj.

KRIK je naveo i da Petrović, koji je u to vreme bio direktor državne firme „Elektromreža Srbije“, vlasništvo nad tom ofšor kompanijom nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu bio dužan da to uradi.

Objavili su i da je, po Pandorinim papirima, ministar zadužen za razvoj siromašnih opština Novica Tončev 2010. tajno osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je to bio dužan da uradi po zakonu.

Dodali su da je on firmu „Service for Efficient Energy“ osnovao na Britanskim Devičanskim Ostrvima, „državi poznatoj po tome što tamo mogu da se osnivaju kompanije, a da njihov vlasnik bude sakriven„.

Do ovih saznanja KRIK je došao zahvaljujući tome što su novinari u međunarodnom projektu „Pandorini papiri“ uspeli da otkriju blizu 12 milliona dokumenata o osnivanjima firmi.

U procurelim dokumentima ofšor kompanija, nazvanim Pandora papiri o kojima su izvestili i svetski mediji, nalaze se imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, političara i milijardera.

Ovaj projekat vodili su novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), i KRIK koji je analizirao papire u vezi sa Srbijom.

Mali je posle objavljivanja ovih saznanja izjavio u Skupštini Srbije da ima samo jedan stan u Bugarskoj i da tamo letuje sa decom, a da oni koji „izmišljaju“ da ima 24 stana isto tako mogu da kažu da ima 240 ili 2.400 stanova.

Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa ofšor firmom i tvrdio da mu je potpis verovatno falsifikovan, ali se nekoliko dana kasnije setio da je ipak bio njen vlasnik.

Kako je objasnio, planirao je da sa ovom firmom pokrene biznis, ali se predomislio, pa firma nikada nije imala nijedan posao, dodao je KRIK.

(Beta, Foto: MC)