Skip to main content

Dodik napao novog šefa diplomatije Velike Britanije

Izdvajamo 18. мај 2010.
< 1 min čitanja

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas je ponovo optužio strance da se previše mešaju u odnose u BiH, ističući da se odnosi u ovoj zemlji moraju rešavati dogovorom i kompromisom.
Dodik je rekao da se „stranci mnogo petljaju u odnose u BiH“, dodajući da i novi britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg „glumi siledžiju“, dodajući da je čuo za Hejgovu izjavu da u BiH „treba pokazati mišiće“.
„Neka on pokazuje mišiće na drugom mestu. Ovde ne trebaju mišići. Voleo bih da vidim kakve to on mišiće ima“, rekao je premijer RS.
Dodik je ocenio da stranci „u kontinuitetu pokušavaju da zadrže neke svoje aktivnosti u BiH, koja ima svoju strukturu i može da funkcioniše“, poručujući da toj zemlji „ne trebaju siledžije, koje mišićima pokušavaju da rešavaju stvari“.
On je istakao da podržava da se sporna pitanja u BiH rešavaju dogovorom i kompromisom.
Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun prethodno je za „Dnevni avaz“ izjavio da je novi ministar inostranih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg „ranije dao više vrlo jakih izjava kada se radi o situaciji u BiH“, dodajući da „svako ko vidi BiH kao potpuno integrisanu državu u sadašnjim granicama kako napreduje prema Evropi, u Hejgu ima istinskog prijatelja“.
Hejg je u intervjuu Independentu na leto prošle godine upozorio da je BiH na ivici da ponovo zapadne u haos i nasilje jer etničke tenzije sve više rastu. Hejg, koji je tada bio ministar u vladi u senci, pozvao je na hitnu akciju kako bi se sprečila nova kriza na Balkanu koja preti da od BiH napravi „crnu rupu“ na evropskom kontinentu.

(Beta)