Skip to main content

Đukanović tražio hitno mišljenje Venecijanske komisije na Zakon o predsjedniku

Jugoslavija 09. nov 2022.
2 min čitanja

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović obratio se danas predsjednici Venecijanske komisije Kler Bazi Malori i zatražio da to tijelo dâ hitno mišljenje na Zakon o predsjedniku, koji je vratio Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje.

Kako je saopštio savjetnik Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, Đukanović se Malori obratio cijeneći intenzivnu i sadržajnu saradnju Crne Gore i Venecijanske komisije, u svjetlu izuzetnog doprinosa koji je Komisija dala prilikom izrade Ustava Crne Gore od 2007. godine, pripremi i donošenju amandmana na isti 2013. godine, kao i u procesu donošenja zakona u oblastima izbornog zakonodavstva, pravosuđa, ljudskih prava i sloboda i vladavine prava u cjelini.

Đukanović je podsjetio da je duže od deceniju struktura obraćanja Komisiji sa različitih državnih adresa, uz dominantno zajednički politički interes većine političkih subjekata u Crnoj Gori, vođena namjerom da se uvažavajući mišljenja Venecijanske komisije dođe do pravnog, političkog i demokratskog snaženja ukupnog institucionalnog okvira u Crnoj Gori, te da je sama demokratska tranzicija vlasti, nakon održanih parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine, u tom trenutku, bila jedan od dokaza dosegnutog visokog nivoa demokratske zrelosti crnogorskog društva.

-Međutim, dinamičan razvoj društvenopolitičkih događaja i karakterističnih postupanja institucija sistema, od tada do danas, nedvosmisleno ukazuju da su ključni državni organi prevashodno zaduženi za afirmisanje i očuvanje vladavine prava suočeni sa sve izraženijim izazovima, takvim da je njihov rad u punom kapacitetu onemogućen ili je čak u cjelosti blokiran – navodi se u saopštenju.

Predsjednik Crne Gore je, dodaje Bastijančić, naročito problematizovao to što, i pored nefunkcionisanja Ustavnog suda Crne Gore, određeni nosioci izvršne i zakonodavne vlasti čine korake koji, reklo bi se, zalaze mimo ograničene ravni njihovih Ustavom definisanih nadležnosti, za šta je najbolji primjer nedavno donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore, podržano glasovima 41 poslanika.

-Na kraju, naglašavajući da bi posledica mogućeg ponovnog izglasavanja spornog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Predsjedniku Crne Gore na skupštinskom plenumu, i njegovog stupanja na snagu u vrlo kratkom roku, mogla biti urušavanje ustavnog poretka Crne Gore i univerzalnih pravnih vrijednosti, šef Države zatražio je da Venecijanska komisija dâ hitno mišljenje na ovaj Zakon, koji je, kako je poznato, vratio Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje – saopštio je Bastijančić.

(Pobjeda, Foto: Kabinet predsednika CG)