Skip to main content

Šef diplomatije BiH uputio protest Crnoj Gori zbog Mandićevih izjava na ‘svesrpskom saboru’

Jugoslavija 11. јун 2024.
2 min čitanja

"Vučić je kreator ruske revolucije na Balkanu koja se dešava i u Sjevernoj Makedoniji i Crnog Gori"

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je protestu notu Crnoj Gori zbog „spornih izjava predsjednika Skupštine Andrije Mandića da je svesrpski sabor skup dviju država“.

„Iako smo na to navikli od njega, ali bez obzira što se on tako kontinuirano ponaša, mi ćemo kontinuirano reagirati na pokušaje udara na ustavno uređenje BiH“, kazao je Konaković za Federalnu novinsku agenciju (FENA) u ponedjeljak, 10. juna.

„Svesrpski“ sabor održan je 8. juna u Beogradu, a na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i entiteta Republika Srpska usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Konaković je dodao da će analizirati da li će poslati protestnu notu Srbiji zbog interpretacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je rekao da je „svesrpski sabor“ veoma opasna stvar te da poruke nisu nimalo naivne.

On je ocjenio da je nepoštivanje koje BiH u posljednje vrijeme doživljava od Vučića kulminiralo na tom saboru, te da u potpisanoj deklaraciji ima nekoliko ozbiljnih prijetnji suverenitetu BiH, kao što je niz termina i fraza koje su neustavne i koje pokazuju grubo miješanje u unutrašnje uređenje BiH.

„Vučića smo izveli na čistac, i Evropi i svijetu pokazali njegovo pravo lice. Ogolili smo rusku imperiju na Balkanu u kojoj on ima neki generalski status, dok je Dodik prateći vokal. Vučić je kreator ruske revolucije na Balkanu koja se dešava i u Sjevernoj Makedoniji i Crnog Gori. Više ne krije da je izvršilac tih politika“, kazao Konaković.

O tome će, dodao je, detaljno informirati ministre vanjskih poslova zemalja iz EU s kojima u narednom periodu ima sastanke, „jer prostor Balkana u potpunosti ovisi o EU, dok ruski sateliti zloupotrebljavaju mekan pristup EU u nekim procedurama“.

Tvrdi da nema ništa protiv okupljanja naroda, ali da zahtijeva potpuno poštivanje suvereniteta BiH.

Ranije je i Ambasada SAD u BiH saopćila da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)