Skip to main content

Devojci uspešno presađeno srce u Beču

Autonomija 08. nov 2011.
< 1 min čitanja

Marijani Ševo (25) iz Drvara uspešno je presađeno srce na bečkoj AKH klinici, saopštio je danas Institut za kardiovasularne bolesti Vojvodine, na kojem je devojka proteklih meseci bila hospitazilovana, u očekivanju operacije.

Transplantacija je trajala šest sati, pacijentkinja se probudila iz anestezije i oseća se dobro, navodi se u saopštenju za javnost.

Marijana Ševo više od deset godina boluje od najtežeg oboljenja koje je dospelo u fazu nepovratnog oblika zatajivanja srca, a lekari iz Sremske Kamenice u proteklim mesecima su uspeli da je sačuvaju i kompletno pripreme za transplantaciju srca u Beču, piše u saopštenju.

U maju prošle godine, u saradnji Instituta i bečke klinike, uspešno je izvedena transplatacija srca Vanji Pilipović (18) iz Sonte.

Prva transplantacija u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, i prva u tadašnjoj Jugoslaviji, urađena je 1989. godine upravo u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. U saopštenju se objašnjava da će Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju Instituta u Sremskoj Kamenici, nakon opremanja i otvaranja zgrade Kamenica 2, biti i tehnički sposobna za obavljanje transplantacije srca.

(Autonomija)