Skip to main content

Deset odsto dece u Vojvodini živi u siromaštvu

Izdvajamo 04. okt 2010.
< 1 min čitanja

Pokrajinska sekretarka za socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić izjavila je danas da sve više dece u Vojvodini živi u siromaštvu.

Mojićeva je na konferenciji za novinare povodom manifestacije “Dečja nedelja” navela da 10 odsto dece u Vojvodini živi u siromaštvu, a još toliko na samoj ivici siromaštva.

Prema njenim rečima, iako je napravljena Nacionalna strategija u borbi protiv siromaštva, njenu primenu zaustavila je ekonomska kriza. “Ali, nedopustivo je da dečiji dodatak bude socijalna kategorija, već treba da bude mera podrške natalitetu i stoga mora biti pronađen način da on bude znatno veći, ukoliko želimo da nam populacija bude mlađa”, kazala je Novka Mojić. Podsetila je da dečji dodatak iznosi 2.000 dinara.

Dodala je da u Dečjoj nedelji javnosti treba skrenuti pažnju na prava i na potrebe dece, ukazivanje na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštitu i ostvarivanju prava dece.

Mojićeva je najavila da će predstavnici njenog sekretarijata u Dečjoj nedelji obići vrtiće u Subotici, Adi i Baču, a porodici Borovčanin iz Novog Sada, koja je dobila trojke, biće uručena jednokratna novčana pomoć od  600.000 dinara.

Dečja nedelja ove godine obeležava se pod geslom “Zastani svete bar za trenutak, da deca nađu siguran kutak”.

(Autonomija)