Skip to main content

Vukmirović: Nema razloga za osnivanje pokrajinskog zavoda

Info 04. okt 2010.
2 min čitanja

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović izjavio je da nema razloga za osnivanje posebnog zavoda za statistiku Vojvodine jer Republički zavod vodi evidencije i istraživanja na celoj teritoriji Srbije, ne računajući Kosovo i Metohiju.

Povodom navoda Lige socijaldemokrata Vojvodine da je nemoguće od Republičkog zavoda dobiti podatke o bruto domaćem proizvodu koji se ostvaruje na teritoriji Vojvodine, Vukmirović je agenciji Beta rekao da će se to preračunavati po novom Zakonu o regionalnom razvoju.

Naveo je da zavod do sada nije za to imao mandat po zakonu i da je tek sada dobijen pravni osnov da to može da radi.

„Imamo obavezu da to radimo ne samo za Vojvodinu nego i za Beograd i za centralnu Srbiju. U ovom trenutku zaista to nije moguće ali će vrlo brzo biti moguće. To ne bi mogli ni oni da računaju. Jednostavno izvori podataka nisu to omogućavali. To će se raditi ubuduće“, rekao je Vukmirović.

Dodao je da takvi podaci nisu do sada rađeni ni za Vojvodinu, ni za Beograd, ni za centralnu Srbiju.

Vukmirović je rekao da je pitanje metodologije suština za statistiku kao i pitanje načina sprovođenja istraživanja i istakao da se rad Republičkog zavoda za statistiku već godinama i decenijama harmonizuje sa Evropom.

„Radimo za teritoriju cele Srbije pa tako radimo i za Vojvodinu“, naveo je Vukmirović.

Direktor Republičkog zavoda je upozorio da bi osnivanjem pokrajinskog zavoda u ovom trenutku Srbija izgubila dragoceno vreme i ne bi uradila planirane popise stanovništva i poljoprivrede u 2011. godini.

„Ako ne uradimo na vreme popise moramo da čekamo narednih deset godina, a ako nemamo popise ne možemo u Evropsku uniju. Jednostavno, ne možete se integrisati ako se ne zna koliko vas ima“, rekao je Vukmirović.

Direktor Zavoda je naveo da postoji pokrajinsko odeljenje koje funkcioniše unutar Republičkog zavoda za statistiku, ali koje, kako je rekao, nije osposobljeno da uradi popis.

Prema njegovim rečima, to odeljenje pokriva samo Vojvodinu i ne treba sada organizovati sve ispočetka samo da bi se promenilo ime i zvalo pokrajinski zavod.

„Zaista ne vidim koji su razlozi da se pokreće jedna takva institucija. Apsolutno nema razloga za tim pogotovo što svu metodologiju i sva uputstva koja se koriste u svakodnevnom radu praktično proizvodimo mi ovde u Beogradu i prosleđujemo našim
područnim odeljenjima“, rekao je Vukmirović i dodao da ne želi da ulazi u „političke konotacije cele priče“.

LSV, koji je pokrenuo incijativu da Vojvodina dobije statističku službu, naveo je da pokrajinska administracija ne može na kvalitetan način da pristupi izradi planova i strateških dokumenata, jer Republički zavod za statistiku nema podatke koji su potrebni
Vojvodini.

Ta stranka navodi da Republički zavod za statistiku ne raspolaže ni podatkom koliki je bruto društveni proizvod Pokrajine, što je polazni dokument za izradu strategije razvoja Vojvodine.

LSV smatra da postoji i ustavna, i statutarna, i zakonska mogućnost za formiranje pokrajinske službe za statistiku.

(Beta)