Skip to main content

Pajtić: Vojvođanski separatizam ne postoji

Izdvajamo 03. okt 2010.
< 1 min čitanja

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su spekulacije o postojanju “separatizma” u Vojvodini “notorna besmislica”, koje nemaju nikakvo uporište u stvarnosti.

“Pominjanje odvajanja Vojvodine, u kojoj je više od dve trećine stanovništva srpsko, u istoj je ravni kao i tvrdnja da u Šumadiji jača separatizam, dakle radi se o notornoj besmislici”, rekao je Pajtić za današnji novosadski “Dnevnik”.

Prema njegovim rečima, takav scenario niti je realan, niti se za takav koncept zalaže bilo koja politička grupacija u Vojvodini, ali se u drugim u delovima Srbije ta tema još uvek koristi za “proizvodnju straha”.

“Namerno ili slučajno, tek građanima nije dovoljno objašnjeno da uvek kada postoji težnja neke regije da se otcepi od matične države, bilo da se radi o Škotskoj, Baskiji, Južnoj Osetiji…, ti zahtevi su etnički motivisani”, kazao je Pajtić.

Ocenio je da pojedini političari “manipulišu emocijama” građana i zloupotrebljavaju činjenicu da su oni osetljivi na dezintegraciju države, pošto su poslednje dve decenije bili svedoci krvavog raspada SFRJ, odlaska Crne Gore, jednostrane secesije Kosova.

Pajtić je izrazio zadovoljstvo procesom prenošenja nadležnosti sa države na pokrajinu i naveo da je do danas Vojvodine preuzela dve trećine nadležnosti, koje su predviđene novim Statutom pokrajine i Zakonom o prenosu nadležnosti. 

Ocenio je da je veliki propust što još uvek nije vraćena imovina Vojvodini i lokalnim samoupravama i naveo da će se zakon o javnoj svojini naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja Narodne skupštine.

Pokrajinski premijer je najavio da će Vojvodina otvoriti svoje predstavništvo u Briselu 2012. godine, odnosno onda kada Srbija dobije status zemlje-kandidata za Evropsku Uniju.

(Beta)