Skip to main content

BIRN: Najviše državnog novca potrošeno na organizacije civilnog društva

Info 18. нов 2021.
< 1 min čitanja

Najviše državnog novca potrošeno je za finansiranje projekata organizacija civilnog društva – više od 6,2 milijarde dinara, a zatim na konkurse za javno informisanje na koje je potrošeno gotovo pet milijardi dinara, rečeno je na današnjem predstavljaju Baze podataka o javnim konkursima, koju je prikupio BIRN.

Predstavnica BIRN-a Tanja Maksić iznela je podatke te mreže da je od 2019. godine do septembra 2021. godine potrošeno 14 milijardi dinara na 33.396 projekata, koje je sprovelo 11.070 medija.

Prema podacima BIRN-a, 4.032 projekta nisu imali naziv, dok je za oko 285 projekata navedeno da je reč o redovnim godišnjim aktivnostima.

Podaci onlajn baze javnih konkursa, koje je BIRN sproveo u partnerstvu sa Građanskim inicijativama i timom istraživača iz 17 lokalnih NVO, pokazuju da je ukupan broj registrovanih organizacija civilnog društva pet puta veći od broja organizacija koje dobijaju novac na konkursima.

Kako navode, od 11.070 dobitnika oko 30 odsto njih se ponavlja iz godine u godinu.

Maksić je kazala da su 44 medija prešla limit za državnu pomoć, kao i da finansinje tabloida nije prekinuto usled kršenja novinarskog kodeksa ali da je njihovo finansiranje smanjeno.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, rečeno je da su u uzorku obuhvaćena sva ti nivoa vlasti, a nalaze se podaci o 1.657 konkursa – od kojih su 20 poništeni a 1.637 realizovani.

Istaknuto je da su najkrupnija dva problema u primeni finansiranje redovnog rada organizacija i medija kroz konkurse za tematske projekte, kao i finansiranje rada organizacija i medija bliskih vlasti koji imaju olakšan pristup državnim fondovima.

(Beta)