Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Vrućina

Autori 18. jul 2023.
2 min čitanja

"Društveni ekspres lonac nekad ne haje za spoljne temperature i vremenske prilike"

KAD ČUJETE: Kad na televiziji čujete „Prvi sneg je najviše obradovao mališane“, „Neuobičajeno lepo vreme za ovo doba godine“ i „Ovakvu nepogodu ne pamte ni najstariji meštani“, da li je i vama teško da se odlučite šta od navedenog spada u sam vrh novinarske kreativnosti i originalnosti?

ALI: Po stranu to što mališani nikako nisu jedini koji pokazuju radost kad padne sneg, što konstantno lepo vreme u određeno doba godine postaje, štaznam, skoro pa uobičajena pojava i što to što s neko nečega ne seća ne znači da se to nije i dogodilo: kad su jednom sve te mudrosti rođene, ubrzo kao da su dobile status svetinje u koju nije uputno da se dira.

MOŽDA JE NEKO: Možda se neko, iako za to nemamo čvrste dokaze, jednom zapitao čemu tolika mistifikacija vremenskih prilika, i, jelte, zar je baš neophodno u izveštavanju o snegu uplitati decu, pardon, mališane? Zašto uplitati i najstarije meštane i implicirati da ne stoje dobro sa memorijom kad se ni mlađe kolege ne sećaju da je u (tom i tom mesecu) već godinama lepo vreme? Gotovo uobičajeno.

NOVE GENIJALNOSTI: Vremenom smo dobili i nove genijalnosti tipa „Novosađani su lepo vreme iskoristili da posete omiljena mesta“ (pošto je poznato da ljudi obožavaju da uživaju na neomiljenim mestima), ali i kuknjavu nad „hiljadugodišnjim kišama“, koje nešto hoće da nas zadese i u daleko kraćim intervalima; što će reći, na svakih nekoliko godina.

PRESAHLO: Kad su tropske, ove nenormalne vrućine posredi – e tu nema ni reči o tome ko im se najviše raduje, ni da li u nekom mestu neko pamti nešto slično, ali ni to da je u pitanju nešto neuobičajeno: za jul, ili planetu Zemlju, svejedno. Presahla kreativnost, šta li?

LIRIKA UMRLA: Dramatična upozorenja, raznobojni alarmi, nacionalno takmičenje u tome koje je mesto oborilo temperaturni rekord, sugestije stručnjaka, nemojte napolje bez preke potrebe i pijte dosta tečnosti – ni traga o onim gotovo lirskim opisima s početka teksta.

SPAJK: Spajk Li se u svom legendarnom filmu „Uradi pravu stvar“ bavio upravo time u šta jedan odista vreo dan u jednoj zajednici može da se pretvori i kakve sve nesagledive posledice može da izazove.

DRUGI RAZLOZI: Nije se taj dan pretvorio u košmar samo zato što je bio nenormalno topao: naslage nezadovoljstva i frustracija samo su se pod visokom temperaturom istopile u dovoljnoj meri da poteku ulicama. I izrode kurcšlus.

EKSPRES LONAC: Nema preterane genijalnosti u tome što je Spajk Li samo konstatovao da društveni ekspres lonac nekad ne haje za spoljne temperature i vremenske prilike: kad je pred pucanjem, samo je pitanje trenutka kad će pući.

NORMALNOST: Koliko god da da je vruće, političari nastavljaju sa svojim aktivnostima, kao da je sve normalno. Ispada da su samo oni spremni da podnesu žrtvu na ovako previsokim temperaturama, dočim svima nama preostaje da se spasavamo pod klima uređajima. I slušamo savete stručnjaka.

Samo da se nezadovoljstvo i frustracije pod visokom temperaturom ne istopi i ne poteče ulicama. A već teče, i nešto ne haje za temperaturu. Pa i nek je rekordna.

(Autonomija, foto: Beta-AP)