Skip to main content

DENIS KOLUNDŽIJA: Lekcije

Izdvajamo 23. jan 2023.
2 min čitanja

DATUM: Svake godine na ovaj datum, 23. januar, na Keju žrtava racije u Novom Sadu za krvavi januar 1942. u tom gradu i u južnoj Bačkoj, za blizu 4000 ubijenih i bačenih po led, kao krivac se označava „fašističko zlo“.

UČENJE: Prošle godine je, baš pored spomenika Porodica, inicirano da Novosadska racija konačno uđe u udžbenike istorije. Da generacije koje dolaze, kako je to rekao jedan političar, „uče da se takva zlodela nikad ne ponove, da nauče da brane pravo na život, pravo na izbor, pravo na različitost“.

UDŽBENICI: Po poslednjim informacija, dosta se odmaklo u toj inicijativi, i moguće je da će od sledeće školske godine časovi u školama, kako je predviđeno, biti posvećeni najtragičnijem događaju u istoriji Novog Sada.

IZMEĐU: Sve ono, međutim, što se desi između dva januara, između dve komemoracije, čak i u istom tom Novom Sadu, pokazuju da nam da reči i snažne poruke koje se tradicionalno mogu čuti na komemoraciji žrtvama Racije, uglavnom okrenute prošlosti; ne sadašnjosti, ne budućnosti.

ZLO: Pored spomenika Porodica, na Keju žrtava racije, postalo je mesto gde će se svakog januara osuđivati „fašističko zlo“ ali o njemu kad se pominje nekako se uvek prevashodno misli kao o zlu prošlosti, kao nečemu neprihvatljivom i strašnom jer je u tački vremena, i u tačkama na mapi, iza sebe ostavio pustoš i tugu. Stradali nevini. Naši nevino stradali.

VAN ŠKOLE: Davno je bilo potrebno i tu lekciju uneti u udžbenike, tamo gde se navode i drugi zločini počinjeni u Drugom svetskom ratu. Ali, sve i da ta lekcija bude dobro napisana i sami časovi u školama kvalitetno osmišljeni, šta je ono što će isti ti đaci imati prilike da vide, pročitaju, da tome možda i svedoče, izvan zidina škole?

GDE: Gde će tačno imati prilike da, mimo škole, nauče kako „da brane pravo na život, pravo na izbor, pravo na različitost“? U tekstovima o seriji napada na lokal čijim se gostima, koji su podjednako često mete napada, upravo osporava pravo da drugačije misle, i u blagoj reakciji vlasti na sve to i druge slične incidente? U blaćenju po internetima Srđana Aleksića koji je stradao braneći pravo na život svog prijatelja? Gde da nauče o pravu na izbor kada sve što mogu da vide jeste kako se to pravo negira svakom ko se drznuo na pomisao kako mu je to pravo zagarantovano?

SPOMENIK: I pre nego što u rasporedu časova bude onaj o Novosadskoj raciji, čitaće i slušaće o tome kako ista ona novosadska vlast, koja drži govore na Keju žrtava racije, ne odustaje od namere da podigne spomenik „nevinim žrtvama“, i da se među onima kojima je posvećen nađu i oni i krvoloci koji su neposredno učestvovali u zločinu iz januara 1942.

BISTA: Kao i o tome da niko iz vlasti nije reagovao na to što se u parlamentu susedne države postavlja bista fašiste, čiji su podređeni upravo organizovali i pobili hiljade ljudi u južnoj Bačkoj.

Tako to biva kad se istorijske lekcije uče samo za dobru ocenu.

(VOICE Newsletter)