Skip to main content

Premijera “Revizora” u Pozorištu mladih 25. januara

Autonomija 23. jan 2023.
2 min čitanja

Premijera komedije Nikolaja Gogolja “Revizor”, u režiji Petra Jovanovića i produkciji Pozorišta mladih i Srpskog narodnog pozorišta, premijerno će biti izvedena 25. januara na Velikoj sceni Pozorišta mladih.

Kako je najavljeno iz tog teatra, komedija koju je Gogolj napisao 1836. godine nije izgubila ništa od svoje aktuelnosti.

“Revizor kao obrazac ponašanja postao je u međuvremenu maltene opšte mesto naših života. Patern. Modla. Obrazac ponašanja. Modus vivendi. On je više od metafore. Naša dijagnoza”, dodaje se.

Reditelj Petar Jovanović ocenjuje da s distance od skoro 200 godina prepoznajemo identične modele ponašanja, kao i da smo i dalje “ista životinjska vrsta” koja smo bili tada.

“Junaci našeg ‘Revizora’ su u svojevrsnom limbu, vakumu, zaglavljeni u nekom vremenu, a to je ono što se i nama dešava. Mi smo zaglavljeni u paralelnom vremenu, nije nam jasno u kojem vremenu živimo: zaglavljeni smo u prošlosti, a budućnost nam neminovno dolazi”, ističe Jovanović.

Tako zaglavljeni, dodaje Jovanović, ostajemo u stanju večne privremenosti.

Revizora tumači Darko Radojević, koji ocenjuje da su danas revizori svuda oko nas, “najviše tamo gde treba da budu najbolji”: u skupštini, u obrazovanju, zdravstvu, medijima, kulturi, onim ključnim elementima jednog društva.

Revizori su zaposeli sve, bez nade da se mogu istrebiti. Korupcija je zacementirana kao način dolaska do višeg položaja, naročito do onog koji određenoj osobi po njenom znanju i sposobnostima ne pripada. Korupcija je definitivno ključna reč ovog vremena. U nju tonemo sve dublje i dublje, i pitanje je kako će se rešiti ta civilizacijska enigma današnjice”, naveo je on.

Emilija Milosavljević, koja igra gradonačelnikovu kćerku, ocenjuje da nam je Gogolj u amanet ostavio svoja dela koja jasno govore o tome da vreme ide i prolazi, ali se suštinski u društvu ništa ne menja.

“Na nama je da se zapitamo – zašto? Što više prigrli korupciju kao svoj moto, današnji uspešan čovek postaje priznatiji u društvu. Mi smo stvorili ovakav svet, što znači da imamo moć da menjamo stvari. To je dug proces, ali nije nemoguć“, ističe ona.

Pored njih dvoje, glumačku ekipu “Revizora” čine Strahinja Bojović, Tijana Maksimović Bošnjak, Ervin Hadžimurtezić, Jovana Stipić Radošević, Marija Radovanov, Marko Savković, Danilo Milovanović i Aleksandar Milković.

Prva repriza predstave najavljena je za 7. februar.

(Autonomija, foto: Pozorište mladih)