Skip to main content

Dekan FDU o seksualnom uznemiravanju: Rešavaćemo institucionalnim metodama

Marginalci 21. jun 2021.
< 1 min čitanja

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu izdao je nedavno saopštenje u kojem se izvinjava svim studentima i studentkinjama koje su bile žrtve mobinga i seksualnog uznemiravanja tokom prethodnih godina. Dekan Miloš Pavlović ističe za RTS da će se institucionalnim metodama boriti protiv takvog ponašanja i da se više nikada neće ponoviti.

U nedavno izdatom saopštenju FDU se izvinjava svim studentima i studentkinjama koji su bili žrtve mobinga tokom prethodnih godina.

„Seksualno uznemiravanje je vrlo osetljiva tema i često pobuđuje veliku količinu emocija, a onda dolazi i do senzacionalizma i mogućih paušalnih procena i osuda, a najčešće dolazi do izbegavanja razgovora o tim temama“, ističe dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović za RTS.

Kaže da je FDU u centru pažnje zato što rešava takve probleme, a ne jer na njemu sada ima takvih dešavanja.

„Mi smo odlučili da sve ono što ima veze sa seksualnim uznemiravanjem i nasiljem rešimo kroz institucionalne metode i kroz zakone i pravilnike koji postoje na fakultetu. Primetili smo da ima nedostataka u tim pravilnicima i sada ih ispravljamo“, naglašava Pavlović.

Napominje da se fakultet ne bavi nikakvim krivičnim prekršajima, već prekršajima etičkog kodeksa i profesionalnog ponašanja.

„Kodeksi već postoje, ali se usavršavaju. U praksi primećujemo da ima nedostataka i mi ćemo ih ispraviti. U svakom slučaju, rešićemo naše probleme. Mislim da smo izveli sve akcije za koje smo imali mogućnost i mislim da smo izveli pravu preventivu i da se takva ponašanja neće više pojavljivati na fakultetu“, kaže Miloš Pavlović.

(N1, RTS)