Skip to main content

Debata: Zakon o istopolnim zajednicama bio bi veliki korak napred

Marginalci 01. јул 2021.
2 min čitanja

Nacrt zakona o istopolnim zajednicama veliki je korak napred ka usklađenosti Srbije sa evropskim standardima i ako bude usvojen, ka jednakim pravima za LGBTI+ osobe u Srbiji, ocenjeno je tokom panel debate koju je organizovao Belgrejd prajd (Belgrade Pride), a podržao zajednički projekat Evropske unije (EU) i Saveta Evrope (SE) „Promocija različitosti i jednakosti u Srbiji“.

Ekspert Saveta Evrope, profesor Robert Vintemute koji je pripremio mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama, rekao je da „kao država članica Saveta Evrope i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija mora da štiti ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava“.

On je ukazao da je „osnovni cilj Zakona da omogući parovima istog pola, koje vezuje ljubav i posvećenost, da svoj odnos ozvaniče i uživaju većinu istih onih prava i obaveza koje parovi različitog pola imaju u braku„, saopšteno je iz beogradske kancelarije SE.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Gordana Čomić predstavila je stanje u vezi sa Nacrtom zakona o istopolnim zajednicama i naglasila da se stručno mišljenje koje je pripremio ekspert Saveta Evrope pokazalo kao veoma korisno.

Zamenica šefa Kancelarije SE u Beogradu Nadia Ćuk i zamenik šefa misije ambasade Portugala u Beogradu Žoao Alvim (Joao) istakli su značaj usvajanja ovog zakona kroz prizmu evropskih vrednosti.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar, predstavio je nalaze istraživanja urađenog uz podršku zajedničkog projekta EU i SE „Promocija različitosti i jednakosti u Srbiji“.

Prema istraživanju, 41 odsto ispitanika navelo je da je homoseksualnost za njih bolest, što je 26 procentnih poena manje nego 2010. godine.

Ispitanici koji koriste internet iznad proseka imaju šanse da ne razviju negativan odnos prema LGBTI osobama i istopolnim zajednicama, 43 odsto ispitanika koji koriste internet portale i sajtove i 33 odsto ispitanika koji primarno koriste društvene mreže ima pozitivan odnos prema LGBTI osobama, dok isto navodi 16 odsto korisnika televizije, zaključuje se u istraživanju.

(Beta)