Skip to main content

Danas: Nataša Kandić ponovo kandidovana za Nobelovu nagradu za mir

(Pod) razno 11. feb 2022.
< 1 min čitanja

Institut za istraživanje mira u Oslu kandidavao je osnivačicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, osnivačicu Fonda za humanitarno pravo za ovogodišnjiu dobitnicu Nobelove nagrade za mir, preneo je list Danas.

Kako je preneo taj portal, Kandić je drugi put nominovana za Nobela, nakon 2018. godine kada su nju i Fond za humanitarno pravo nominovali predsedavajući Helsinške komisije senator Rodžer Viker i predstavnik u američkom Senatu i potpredsednik Doma za spoljnopolitičke poslove Eliot Engel.

Institut za istraživanje mira u Oslu od svog osnivanja 1959. godine kandiduje ličnosti za tu nagradu, koja se svake godine, za razliku od ostalih Nobelovih nagrada, dodeljuje u tom gradu u oktobru mesecu.

U obrazloženju kandidature se, izmedju ostalog, navodi se da Kandić i Fond za humanitarno pravo „nastavljaju da predvode u naporima u zalaganju da se pronadju nestale osobe i da porodice pronadju pravdu za žrtve“ iz ratova na prostorima bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka.

„Njihov rad je ključan u vremenu kada je mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu sve više osporavan nerešenim pitanjima i štetnim akituelnim trendovima“, navodi se u obrazloženju, preneo je Danas.

Institut je, osim Nataše Kandić, kandidovao i opozicionu liderku iz Belorusije Svetlanu Tihanovsku, autora i osnivača kampanje „Karavan-e-Mohabbat“ Harša Mandera iz Indije kao i dve nevladine organizacije „Canvas“ iz Beograda i „Hrdag“ iz SAD.

(Beta, Foto: N1)