Skip to main content

Danas konstituisanje Skupštine Vojvodine

Autonomija 16. јул 2008.
2 min čitanja

Grb VojvodineKonstitutivna sednica Skupštine Vojvodine biće održana danas u 11 sati, a na sednici bi trebalo da budu verifikovani mandati poslanika i izabrano rukovodstvo parlamenta i njegova radna tela.
Kandidat za predsednika Skupštine Vojvodine je Šandor Egereši iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji je u prošlom i pretprošlom sazivu bio potpredsednik pokrajinskog parlamenta.
Za mandatara pokrajinske vlade, Izvršnog veća Vojvodine, biće predložen dosadašnji predsednik, potpredsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić.
Prema najavama, novu vladajuću većinu formiraće lista „Za evropsku Vojvodinu“, Mađarska koalicija, koalicija „Zajedno za Vojvodinu“ i Liberalno-demokratska partija (LDP), dok je još neizvesno da li će u vlasti učestvovati i Socijalistička partija Srbije (SPS).
Bojan Pajtić je u utorak izjavio da je sa SPS-om razgovarano o njegovom uključivanju u novi saziv Izvršnog veća, ali je dodao da je veoma važno da se od SPS-a dobiju garancije da se u gradovima u Vojvodini u kojima učestvuje u vlasti obezbedi formiranje proevropske većine.
„Očekujemu tu garanciju za Kikindu, Titel, Kovin i još neke gradove“, precizirao je Pajtić.
On je naveo da se u tim razgovorima vodi računa i kako protiču pregovori o formiranju vlasti u Beogradu i ocenio da je „veoma važno da se proevropska većina formira i u Beogradu i u Vojvodini, jer je bez ta dva segmenta teško voditi zemlju ka Evropskoj uniji“.
„Svakako je dobar signal to što SPS nije sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) napravio većinu u Beogradu“, rekao je Pajtić.
SPS je u prethodna dva saziva Skupštine Vojvodine bio u opoziciji, dok su okosnicu vladajuće većine činili DS, Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine.
U opoziciji u novom sazivu pokrajinskog parlamenta biće poslanici SRS-a i koalicije Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija (DŠ-NS).
Na osnovu rezultata izbora, u Skupštini Vojvodine, poslaničke grupe imaće koalicija „Za evropsku Vojvodinu“ sa 70 poslanika, SRS sa 24, Mađarska koalicija sa devet, SPS-PUPS imaće sedam, a koalicija „Zajedno za Vojvodinu“ i koalicija DŠ-NS po pet poslanika.
Nova vladajuća koalicija, ako bude formirana na način kako je najavljeno, imaće ubedljivu dvotrećinsku većinu u Skupštini Vojvodine.
Pajtić je u utorak izjavio i da je „ostalo još veoma malo tehničkih detalja“ koji treba da se usaglase oko formiranja novog saziva pokrajinske vlade i najavio da je izvesno da će novi saziv Izvršnog veća Vojvodine imati manje članova nego do sada.
On je dodao da su utvrđeni i predlozi za potpredsednike Skupštine Vojvodine: Martin Zloh i Siniša Lazić (DS), Branislav Mitrović (G17 plus), Maja Sedlarović (Liga socijaldemokrata Vojvodine) i Branislava Belić (SPS-PUPS), a ostalo je da SRS odluči da li će predložiti svog kandidata za potpredsednika.
Kako je najavljeno, nakon konstituisanja Skupštine Vojvodine, za naredni dan odmah će biti zakazano novo zasedanje, na kojem će biti razmatran predlog odluke o pokrajinskim organima uprave, čime će biti predložen nova organizacija Izvršnog veća Vojvodine.

(Beta)