Skip to main content

Još neizvesno ko će u fotelje PIV-a

Info 15. јул 2008.
2 min čitanja

bojan-pajtic.jpgSPS bi u pokrajinskoj vladi imao sekretara za energetiku i mineralne sirovine, a kandidat za tu funkciju je Radosav Striković, bivši član Gradskog veća u Novom Sadu nadležan za privredu, nezvanično saznaje “Dnevnik”. U odlazećem sastavu Izvršnog veća Vojvodine na toj funkciji je kadar PSS.
Učešće SPS u novoj pokrajinskoj vladi sve je izvesnije nakon što su socijalisti raskinuli koalicioni sporazum za formiranje nove lokalne vlasti u Beogradu. Vojvođanski DS, koji će dati mandatara za sastav nove vlade Bojana Pajtića, kako je to naš list već objavio, smatra da je učešće socijalista u vlasti u Vojvodini realno, ali uoči sutrašnje konstitutivne sednice pokrajinske skupštine, kada je najavljeno i formiranje buduće vlade, još nema zvanične potvrde da će se to i desiti, niti koje bi funkcije socijalisti imali.
Očekuje se da će potpredsednik pokrajinske vlade biti lider SVM Ištvan Pastor, koji će voditi i resorni sekretarijat za privredu i privatizaciju. Potpredsedničko mesto imala bi i stranka G17 plus, na kojem je viđena stranačka potpredsednica Ivana Dulić-Marković, koja, međutim, smatra da nema potrebe da SPS uđe u pokrajinsku vlast. Upućeni tvrde da to na neki način komplikuje raspodelu funkcija u Izvršnom veću Vojvodine.
Ni pregovori sa LSV nisu previše odmakli, kažu izvori našeg lista, tako da se za sada može reći da je dogovor do detalja postignut jedino sa SVM.
Po tom dogovoru, predsednik Skupštine Vojvodine biće Šandor Egereši (SVM), potvrđeno je i u DS i u SVM. Ta stranka mađarske nacionalne manjine, koja je na izborima nastupila u okviru Mađarske koalicije, imaće, kao i do sada, sekretara za obrazovanje (bez resora kulture) Zoltana Jegeša, dok će sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine ostati Tamaš Korhec, prenosi mađarska agencija MTI.
Po nekim ranijim najavama, sekretarijat za lokalnu samoupravu biće ukinut, a taj resor pripojen sekretarijatu za upravu… Aktuelni sekretar za lokalnu samoupravu Emil Fejzulahi (LSV) kaže da je iz medija čuo za to, ali da je to stara ideja, po kojoj bi se resor uprave i lokalne samouprave objedinio po uzoru na republičko ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. “Problem je”, dodaje on, što sekretarijat za upravu i propise u APV, za razliku od republičkog nivoa, obuhvata i resor nacionalnih manjina, pa se onda postavlja pitanje treba li i taj resor izdvojiti.
O izgledu i sastavu budućeg pokrajinskog izvršnog veća odlučiće mandatar Bojan Pajtić, poručuju iz DS. Isto smo čuli i od nekoliko resornih sekretara iz redova te stranke.
– Nemam komentar na tekuće procese pregovaranja. Bojan Pajtić sastavlja vladu – kratko je za naš list rekao jedan od njih, aktuelni sekretar za informacije Milorad Đurić, koji je i član Predsedništva DS.

(Dnevnik)