Skip to main content

Dajan: Suočavamo se sa iskrivljavanjem i trivijalizacijom holokausta

Aktuelno 26. jan 2022.
2 min čitanja

Predsedavajući Memorijalnog centra holokausta “Jad Vašem” u Jerusalimu Dani Dajan izjavio je danas da je dobra vest što je poricanje Holokausta postalo marginalno, a da je loša vest iskrivljavanje i trivijalizacija tog zločina.

Na virtuelnom brifingu za novinare Dajan je, uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, rekao da nije uvek tako bilo, posebno sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Kako je naveo, danas nijedan ozbiljan lider neke zemlje osim Irana i još poneke države, nijedan ozbiljan intelektualac ili novinar ne bi izjavio da se holokaust nije dogodio, da nisu postojale gasne komore u Aušvicu i da milioni Jevreja nisu ubijeni u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Razlog za to jesu aktivnosti mnogih organizacija, kao što je Međunarodna alijansa za sećanje na holokaust, rad “Jad Vašema” i mnogih diplomata u svetu, ne samo izraelskih.

Međunarodni dan holokausta ustanovljen je rezolucijom UN 2005. godine i odlučeno je da se obeležava 27. januara, kada su se “otvorila vrata pakla”, sovjetska armija je oslobodila logor Aušvic-Birkenau.

Holokaust se i dalje poriče na društvenim mrežama, ali se na njima “ionako može naći baš sve što nema neku posebnu važnost”, rekao je Dajan, objasnivši da je “loša vest da se suočavamo sa veoma ozbiljnom kombinacijom ne manje opasnih aktivnosti, iskrivljavanjem i trivijalizacijom holokausta”.

Snaga iskrivljavanja holokausta je u činjenici da je veoma dobro finansirano, a razlog je da novac stiže od vlada pojedinih država, ili vrlo snažnih društvenih i političkih grupa.

“Postoji više varijanti iskrivljavanja holokausta, a one dolaze iz zemalja koje prihvataju da se holokaust dogodio, da su Jevreji masakrirani od strane nacističke Nemačke, ali se tvrdi da je čitavo stanovništvo tih zemalja pomagalo Jevrejima”, rekao je Dajan, dodavši da te zemlje sebe proglašavaju za žrtve.

Po njegovoj oceni, međutim, u svim evropskim državama koje su bile okupirane od strane nacističke Nemačke postojali su kolaboracionisti.

“Moramo biti veoma pažljivi da ne dozvolimo zamagljivanje činjenica”, rekao je predsedavajući “Jad Vašema” i naveo da je druga varijanta iskrivljavanja tvrdnja da se nije radilo samo o genocidu nad jevrejskim narodom, već nad građanima određenih zemalja.

Nedavno je u jednoj bivšoj republici Sovjetskog Saveza donet zakon koji govori o genocidu nad svim građanima.

Radi se o Belorusiji, rekao je Dajan, navodeći da su u toj zemlji mnogi ubijeni, ali da se nije radilo o genocidu na beloruskim narodom, kao što se dogodilo sa Jevrejima.

Govoreći o trivijalizaciji holokausta predsedavajući Jad Vašema je rekao da primera za to ima u mnogim zemljama, uključujuči Izrael, naročito sada u vreme pandemije kovida-19, kada se zelena propusnica upoređuje za žutom jevrejskom zvezdom, obaveza vakcinisanja sa Nirnberškim zakonima, a poznati TV komentator upoređuje dr Entonija Faučija sa Jozefom Mengeleom.

Dajan je podsetio da u mnogim državama postoje arhive sa dokumentima o holokaustu i pozvao da se otvore i omogući slobodan i neograničen pristup za istraživanja, ocenivši da je to veoma važno jer živimo u vremenu kada će i poslednji svedoci holokausta nestati.

“Ponekad zaboravljamo da šest miliona ubijenih Jevreja nije ostavilo iza sebe svedočenja i zato je istraživanje arhiva veoma važno”, zaključio je Dajan, najavivši da će “Jad Vašem” nastaviti za to da se zalaže.

(Beta, foto: Pixabay)