Skip to main content

Crta: Većina građana loše ocenjuje funkcionisanje demokratije u Srbiji a pozitivno njih 25 odsto

Info 27. feb 2023.
< 1 min čitanja

"Po istraživanju, 53 odsto gradjana percepira poltiku kao arenu u kojoj bi trebalo da učestvuju svi građjani, ali, kako je navedeno, svega 15 odsto njih smatra sebe sposobnim za angažovanje u politici"

Većina građana loše ocenjuje funkcionisanje demokratije u Srbiji a tek njih 25 odsto pozitivno, navodi se u danas predstavljenom istraživanju posmatračke misije Crta.

Po istraživanju, rad skupštine Srbije pozitivno je ocenilo 21 odsto ispitanika, navedeno je u istraživanju “Stavovi građana Srbije o učešću u demokratskim procesima 2022”.

Navedeno je i da 52 odsto građana smatra da je demokratija, uprkos svim manama, najbolji vid uređenja za Srbiju a da tek 31 odsto ispitanika vidi mogućnost za promene u državi.

Po istraživanju, 53 odsto građana percepira politiku kao arenu u kojoj bi trebalo da učestvuju svi građani, ali, kako je navedeno, svega 15 odsto njih smatra sebe sposobnim za angažovanje u politici.

Navedeno je i da je 20 odsto građana učestvovalo u nekoj akciiji za rešavanje problema u lokalnoj zajednici.

Po istraživanju, građani su najčešće angažovani oko reševanja komunalnih problema (48 odsto ispitanika) i ekoloških problema (32 odsto ispitaniika).

Ukazano je 43 odsto ispitanika smatra da organizacije civilnog društva, odnosno nevladine organizacije štite javni interes i bore se za promene u društvu.

Istraživanje je urađeno telefonski, na reprezentativnom uzorku od 1.026 ispitanika.

O rezulatima istraživanja su govorili direktorka Crte Vukosava Crnjanski, šef za istraživanja javnog mnjenja u Crti Vojislav Mihailović i direktorka Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Gazela Pudar Draško.

(Autonomija, foto: Pixabay)