Skip to main content

Arhiva Dejvida Bouvija imaće svoj muzej u Londonu 2025. godine

Kultura 27. феб 2023.
< 1 min čitanja

Pristup kreativnom procesu muzičkog inovatora, kulturne ikone

Kostimi, fotografije, pisma, više od 80.000 predmeta iz arhive Dejvida Bouvija (David Bowie) poslato je u Muzej Viktorije i Alberta, koji će otvoriti namensku lokaciju u Londonu 2025. godine, saopštio je muzej.

Stvaranje Centra za proučavanje izvođačke umetnosti Dejvida Bouvija, u istočnom Londonu, omogućiće pristup bez presedana „kreativnom procesu muzičkog inovatora, kulturne ikone“, naveo je muzej.

Taj centar će objediniti komade uključujući rukom pisane tekstove, pisma, partiture, instrumente i nagrade, ali i kostime kao što su oni Zigija Stardasta (Ziggy Stardust) iz 1972. godine.

Arhiva umetnika koji je preminuo 2016. obuhvata i 70.000 fotografija i negativa fotografija.

„Muzej Viktorije i Alberta je srećan što postaje čuvar tih neverovatnih arhiva i što može da ih otvori za javnost“, izjavio je direktor muzeja Tristram Hant (Hunt).

Prema njegovim rečima, Bouvijeve radikalne inovacije kroz muziku, pozorište, film, modu i stil nastavljaju da utiču na dizajn, vizuelnu kulturu, inspirišu modne kreatore, kao i na mlađe umetnike.

Centar će biti otvoren zahvaljujući naslednicima Dejvida Bouvija i donaciji od 10 miliona funti (oko 11,4 miliona evra) Fondacije porodice Blavatnik i grupe Vorner (Warner).

(Beta, foto: Pixabay)