Skip to main content

Crta: Nekim biračkim odborima upravljaju neovlašćena lica, pretili posmatračima

Vesti 16. јан 2022.
2 min čitanja

Šef posmatračke misije organizacije Crte Raša Nedeljkov izjavio je danas da je uočeno da na nekim od biračkih mesta, tokom referenduma o promeni Ustava Srbije u delu o pravosuđu, biračkim odborima upravljaju neovlašćena lica.

Na konferenciji za novinare u prostorijama organizacije, Nedeljkov je naveo da su dva posmatrača Crte dobila pretnje od tih lica, zbog čega je jedan od njih povučen sa biračkog mesta.

„Naš posmatrač nije više mogao slobodno, bez ometanja glasačkog odbora, da obavlja posao posmatrača“, rekao je on.

Nedeljkov je kazao da je primićena upečatljivo visoka nepripremljenost glasačkih odbora da sprovedu procedure tokom glasanja na referendumu o promeni Ustava Srbije u delu o pravosudju.

Nedeljkov je kazao da je Crta, koja je delegirala 800 posmatrača na 300 biračkih mesta u Srbiji, primetila da na trećini biračkih mesta u trenutku otvaranja nije bio kompletan sastav biračkih odbora.

„Na više od osam odsto biračkih mesta samo biračko mesto nije organizovano u skladu sa procedurom. To može da dovede do neproveravanja identiteta birača i ugoržavanja tajnosti glasanja“, kazao je on.

CESID: Posmatrači obišli 260 glasačkih mesta, loša organizacija odbora i porodično glasanje

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je da su njegovi posmtrači obišli do sada 260 glasačkih mesta u 23 opštine i grada i da su nastavili da uočavaju prethodno uočene nepravilnosti.

CESID je, na svom sajtu u 16.00 naveo da su među nepravilnostima najučestalije „loša organizacija rada glasačkih odbora i porodično i javno glasanje na više glasačkih mesta“.

Naveli su da tu spada i „nepoštovanje mera zaštite od kovida“

„Uočeno je i ugrožavanje tajnosti glasanja na biračkom mestu 50 u Smederevu, gde paravani za glasanje nisu adekvatno postavljeni, dok je vođenje paralelne evidencije glasača uočeno na glasačkom mestu broj 17 u Zrenjaninu“, naveo je CESID.

Posmatrači CESID su na 180 glasačkih mesta koja su obišli uočili da se na 41 odsto mesta ne poštuje razmak između članova glasačkog odbora i birača, da 18 odsto članova glasačkog odbora ne nosi maske, kao i devet odsto birača.

(Beta)