Skip to main content

CRTA: Omogućiti proveru biračkog spiska po mestu prebivališta, utvrditi da li je bilo ‘uvoza birača’

Aktuelno 14. feb 2022.
< 1 min čitanja

Posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštila je danas da je uputila zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se na sajtu ministarstva, pored već postojećih mogućnosti uvida u delove biračkog spiska, omogući biračima da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim adresama.

Unosom jedinstvenog matičnog broja, kao i broja lične karte, birač bi na ovakav način dobio uvid u to koliko je ukupno birača prijavljeno na njegovoj adresi stanovanja, kao i imena i prezimena prijavljenih lica. U cilju zaštite podataka o ličnosti, pretraga bi bila moguća samo za mesto prebivališta birača koji radi proveru, ali ne i za druge adrese.

Kako se u poslednje vreme sve češće govori o manipulacijama biračkim spiskom, takozvanom „uvozu birača“ ili naseljavanju novim biračima pojedinih opština i gradova, uvođenjem ove dodatne kontrole doprinelo bi da se otklanjanju sumnje u zloupotrebe i kompromitovanost biračkog spisaka, navela je CRTA.

Kako je navela, „već dugo vremena među građanima vlada veliko nepoverenje u birački spisak“.

„Prema istraživanju Crte čak 60 odsto građana smatra da sa biračkim spiskom nešto nije u redu i sumnjaju u njegovu ispravnost. Upravo zbog toga, svaki napor uložen u povećanje transparentnosti biračkog spiska, vodeći računa o zaštiti podataka ličnosti, naročito pred predstojeće izbore za predsednika i narodne poslanike, biće od velike važnosti prilikom ocene kvaliteta izbornog procesa u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Posmatračka misija OEBS/KDILJ je posle izbora 2020. godine kao prioritetnu preporuku istakla izlaganje biračkog spiska javnosti na uvid i kontrolu.

Kontrolisanim i ograničenim objavljivanjem podataka o biračima po mestu prebivališta, vodeći računa o zaštiti podataka o ličnosti, CRTA veruje da bi se prostor za spekulacije o manipulacijama biračkim spiskom značajno smanjio, a time doprinelo izgradnji poverenja građana u birački spisak.

(Beta)