Skip to main content

AP: Ubedljiva pobeda populista i saveznika Rusije u Srbiji

Info 04. апр 2022.
< 1 min čitanja

"Većina partija koje su učestvovale na izborima bile su desničarske"

Preliminarni zvanični rezultati potvrdili su jutros ubedljivu izbornu pobedu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove populističke partije, važnih saveznika Rusije na nestabilnom Balkanu i Evropi, ocenjuje Asošiejted pres (AP).

Prenoseći izborne rezultate, AP piše da je glavna opoziciona grupacija, Ujedinjeni za pobedu Srbije, zaostala za populistima na parlamentarnim i predsedničkim izborima ali da se čini da su u tesnoj trci sa populistima u glavnom gradu Beogradu, gde se glasački listići još broje.

I opozicione grupe i nezavisni posmatrači naveli su niz nepravilnosti i incidenata, uključujući i nasilne, ali je vladajuća stranka negirala manipulaciju glasanjem ili pritisak na birače.

AP podseća da je Vučić, od dolaska SNS na vlast 2012, postepeno gušio mejnstrim medije i institucije, preuzimajući potpunu kontrolu tokom godina i dodaje da je bivši ultranacionalista, Vučić bio ministar odbrane, premijer i predsednik.

Agencija prenosi i da je ruski predsednik Vladimir Putin danas čestitao pobedu Vučiću, rekavši da ishod potvrđuje „široku podršku javnosti“ njegovoj nezavisnoj spoljnoj politici izrazivši nadu da će Vučićeve aktivnosti pomoći daljem jačanju „strateškog partnerstva“ Rusije i Srbije.

Predstavljajući sebe kao garanta mira i stabilnosti u jeku rata u Ukrajini, Vučić je odbio da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije uprkos tome što je formalno tražio članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Nakon što je u nedelju uveče proglasio pobedu, on je rekao da će se nova vlada suočiti sa teškim odlukama, ali da će nastojati da održi prijateljske odnose sa istorijski bliskim slovenskim saveznikom Rusijom, navodi AP.

Većina partija koje su učestvovale na izborima bile su desničarske, što odražava pretežno konzervativna osećanja među 6,5 miliona birača u Srbiji. Po prvi put, međutim, u parlament je uspela da uđe zeleno-leva koalicija što odražava sve veći interes javnosti za zanemarene probleme životne sredine u zemlji, ukazuje AP.

(Beta)