Skip to main content

Crnogorsko ministarstvo: Krađa istorije na internet adresama ambasada Srbije

Jugoslavija 20. maj 2022.
2 min čitanja

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Crne Gore saopštilo je da oštro osuđuje „krađu istorije i ideološko pamfletističko tumačenje crnogorske istorije koje se nalazi na internet adresama ambasada Republike Srbije“, objavile su podgoričke Vijesti.

Saopštenje je upućeno povodom toga što je na veb sajtu ambasade Srbije u delu „Istorija Srbije“ navedeno da su Duklja i Zeta plemenske oblasti srednjovekovne Srbije.

„Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore – ‘tuđim perjem’. U cilju daljeg razvoja dobrosusedskih odnosa Crne Gore i Srbije i evropske budućnosti naših građana, čija edukacija ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije, tražimo od nadležnih organa Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore“, navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.

Ocenili su i da su netačne i ideološke interpretacije istorije druge države odraz nezrelosti a najpre nedobronamernosti, kada su u pitanju dobrosusedski odnosi.

„Nažalost, navode sa internet prezentacije ambasada Srbije ne možemo smatrati običnim propustom, već svesnom namerom onih koji kroz svoje političko delovanje i dalje baštine principe velikosrpske ideologije. Verujemo da nije potrebno mnogo podsećanja na pogubnost ove ideologije koja je nanela mnoga zla svim državama regiona, uključujući i samu Srbiju“, poručili su iz Ministarstva.

Politički vrh Srbije pozvali su da, budućnosti radi, prihvate prošlost i sadašnjost takvima kakve jesu, a ne da ih tumače onako kako to odgovara pojedinim ideološkim i pseudonaučnim obrascima partija na vlasti.

„Takođe, budućnosti radi, pozivamo ih da konačno prihvate utemeljenu istorijsku činjenicu o viševekovnoj nezavisnosti crnogorske države, koja se kao samostalni pravni entitet razvijala uporedo sa svim ostalim evropskim državama“, istaknuto je u saopštenju.

Istakli su da Crna Gora iskreno želi da razvija dobrosusedske odnose sa Srbijom, ali u okvirima principa savremenog sveta i sveta Evropske unije, a ne kroz iskrivljenu ideologiju „srpskog sveta“.

„Sveukupni odnosi Crne Gore i Srbije moraju se zasnivati na obaveznom međusobnom poštovanju ne samo granica i nemešanja u unutrašnje stvari, već i na dužnom poštovanju istorijski utemeljenih činjenica„, zaključili su iz MSP.

(N1, Vijesti, Foto: CdM)