Skip to main content

O čemu mladi sa Kosova i iz Srbije uopšte mogu da govore?

Građani 20. maj 2022.
< 1 min čitanja

U Novom Sadu 21. maja biće oržana konferencija i prezentaciju dosadašnjeg rada na projektu „Many Perspectives, Many Experiences: Oral Histories“ koji ima za cilj otvaranje dijaloga između mladih na Kosovu i u Srbiji i postavlja pitanja o mogućnosti suživota, saradnje i građenja zajdničke budućnosti.

U prvom delu projekta dokumentovano je 10 različitih priča o sećanju na život na Kosovu, koje su uradili pretežno mladi iz Novog Sada i okoline. Tome je prethodio trening o Oral Histories metodi dokumentovanja i intervjuisanja.

U narednoj fazi projekta otvorena su brojna pitanja, pored ostalih, o čemu je uopšte moguće govoriti, da li je burna prošlost previše bliska sadašnjosti i da li mladi razmišljaju o političkim bitkama na koje ne mogu da utiču ili samo žele da žive svoje živote normalno.

Takođe su pokrenuta i pitanja da li greške i grehovi očeva utiču na pogled na svet mladih, šta u svakodnevnom životu znači Kosovo za ljude u Srbiji i šta je Srbija za ljude na Kosovu, odnosno da li se uopšte osećamo bezbedno dok javno govorimo o ovim temama.

Projekat je pratilo i istraživanje „Stavovi i percepcije mladih u Srbiji i na Kosovu u međuetničkim odnosima“.

Projekat sprovode Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada, Centar za regionalizam, Centar za demokratski razvoj „Europolis“ i Inicijativa za Usmenu istoriju iz Prištine.

Sutrašnja konferencija biće održana od 18.30 u Omladinskom centru OPENS (Bulevar despota Stefana 5).

(Autonomija, Foto: Irena Č.)