Skip to main content

Crnogorsko filološko društvo osuđuje diskriminaciju po jezičkom osnovu

Kultura 21. jan 2023.
2 min čitanja

Crnogorsko filološko društvo oštro osuđuje diskriminaciju po jezičkom osnovu kojoj je izložen novinar RTCG zbog korišćenja crnogorskoga jezika.

“Crnogorski jezik je Ustavom Crne Gore označen kao službeni jezik i svaka zabrana ili ograničavanje njegove upotrebe na način kako je to planirao menadžment RTCG-a moraju naići na opštu osudu, ali i biti zakonski sankcionisani. Ustavom Crne Gore strogo je zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu, pa se čin uklanjanja novinara s radne pozicije zbog toga što koristi crnogorski jezik ne može drugačije tumačiti do kao kršenje Ustava i besprizorna diskriminacija. Od samoga postupka šikaniranja novinara samo je bestidniji demanti generalnoga direktora RTCG-a koji zamjenom teza i lijepeći etikete nacionalizma i ekstremizma onima koji su se usudili da ukažu na skandalozno ponašanje menadžmenta RTCG-a na posredan način zapravo potvrđuje loše namjere i autokratske metode obračuna s onima koji su označeni kao nepoželjni”, navode iz Crnogorskog filološkog društva.

Kako dodaju, budući da RTCG pod rukovodstvom Borisa Raonića u kontinuitetu dokazuje da nije javni servis već jedna od propagandnih platformi u službi hegemonističkoga projekta Aleksandra Vučića pod imenom Srpski svet, izvjesno je da je diskriminacija novinara zbog korišćenja crnogorskoga jezika samo uvod u proces segregacije Crnogoraca te njihove asimilacije.

“Crnogorsko filološko društvo poziva Borisa Raonića i menadžement RTCG-a da zbog otvorene diskriminacije novinara pod hitno podnesu ostavke i na taj način umanje štetu koju su proizveli svojim protivustavnim i diskriminatornim djelovanjem. Pozivamo i Ombudsmana, kao i Direktorat za medije Ministarstva kulture, kao i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava da osude diskriminaciju i preduzmu sve mjere iz svojega domena da se spriječi dalja diskriminacija po jezičkome kriteriju. Istovremeno, upozoravamo sljedbenike Vučićeve politike koji su – kako to pokazuju i prvostepene sudske odluke – uzurpirali čelne pozicije u Javnome servisu, da će protiv njih biti pokrenute tužbe zbog kršenja Ustava i diskriminacije”, navode iz Crnogorskog filološkog društva.

(tekst i foto: Antena M)