Skip to main content

Direktor FBI duboko zabrinut zbog kineskog programa za razvoj veštačke inteligencije

Planeta 21. jan 2023.
< 1 min čitanja

Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je da je “duboko zabrinut ” u vezi sa programom veštačke inteligencije kineske vlade, tvrdeći da on “nije ograničen vladavinom zakona”.

U govoru na panelu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj, Rej je rekao da su ambicije Pekinga u oblasti veštačke inteligencije “izgrađene na velikim količinama intelektualne svojine i osetljivih podataka koje su ukrali tokom godina”.

On je rekao da bi Kina mogla da koristi veštačku inteligenciju za dalje hakovanje, krađu intelektualne svojine i represiju nad disidentima unutar i izvan zemlje.

“To je nešto zbog čega smo duboko zabrinuti. Mislim da bi svi ovde trebalo da budu duboko zabrinuti “, rekao je on.

U širem smislu, Rej je rekao:

„Veštačka inteligencija je klasičan primer tehnologije u kojoj svaki put imam istu reakciju. Pomislim, možemo to da uradimo? A onda pomislim, ‘O Bože, i oni to mogu”’.

Te zabrinutosti su odavno izrazili američki zvaničnici. U oktobru 2021, na primer, američki kontraobaveštajni zvaničnici su izdali upozorenja o ambicijama Kine u vezi sa veštačkom inteligencijom, u sklopu namere da informišu poslovne direktore, akademske radnike i zvaničnike lokalne i državne vlade o rizicima prihvatanja kineskih investicija ili ekspertize u važnim industrijskim granama.

Ranije te godine, komisija za veštačku inteligenciju na čelu sa bivšim generalnim direktorom Gugla Erikom Šmitom pozvala je SAD da pojačaju svoje sposobnosti u oblasti veštačke inteligencije da bi se suprotstavili Kini, uključujući i praćenje oružja koje radi pomoću veštačke inteligencije.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu nije odgovorio na zahtev za komentar u vezi sa onim što je izjavio diretor FBI-a. Peking je više puta optužio Vašington za uznemiravanje i napao američku obaveštajnu službu zbog svojih procena Kine..

(Glas Amerike-AP)