Skip to main content

Crnogorska partija: Pokušaj rušenja Njegoševe biste

Vojvodina 15. јул 2012.
< 1 min čitanja

Crnogorska partija saopštila je danas da je lokalna vlast u mestu Lovćenac pokušala da sruši bistu Petra Drugog Petrovića Njegoša, koja je nedavno postavljena ispred Crnogorskog kulturnog centra u tom mestu.

Crnogorska partija  je za taj pokušaj optužila Socijalističku partiju Srbije i navela da „nije slučajno“ što se to dešavalo 13. jula, kada Crnogorci obeleževaju međunarodno priznanje nezavisnosti Crne Gore 1878. godine i početak antifašističkog ustanka naroda Crne Gore 1941. godine.

Crnogorska partija je navela da Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ poseduje sve zakonom propisane dozvole i saglasnosti nadležnih organa za Njegoševu bistu u Lovćencu.

Ta stranka je podsetila da je u junu 2009 godine brutalno fizički napadnut njen odbornik u Skupštini opštine Mali Iđoš, a iako su izvršioci poznati, krivični postupak još uvek nije doveden do kraja.

Crnogorska partija je podsetila i da je Crnogorski kulturni centar u Lovćencu više puta „divljački“ napadan razbijanjem izloga i uništavanjem eksterijera, a jedna osoba je 3. jula ove godine macolom razbila postament za postavljanje biste Njegošu.

Ova partije je podsetila i da opštine Vrbas i Kula ni do danas nisu uvele crnogorski jezik u službenu upotrebu, iako su na to obavezane zakonom.

„Sve navedeno ukazuje da se kontinuirano i organizovano Crnogorcima u Srbiji uskraćuju Ustavom i zakonom garantovana prava, što je očigledno rezultat nacionalističke politike negiranja crnogorske nacionalnosti i brutalna diskriminacija crnogorske nacionalne zajednice, zbog čega njeni pripadnici očigledno nisu ravnopravni građani Srbije“, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)