Skip to main content

Cipele na ulicama Sarajeva kao simbol koraka ubijenih u opsadi grada

Jugoslavija 14. мар 2024.
< 1 min čitanja

U glavnoj sarajevskoj ulici Ferhadija su poredane cipele.

Riječ je o projektu „Stazom sjećanja 11 541…“ koji Memorijalni centar Sarajevo provodi u saradnji sa Gradom Sarajevo, u okviru kojeg je planirana i postavka 11.541 para cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade.

Realizacija projekta traje od 5. marta do 5. aprila.

Iz Memorijalnog centra Sarajevo su pozvali građane ovog grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine da se priključe projektu i doniraju cipele koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva.

Cipele građani mogu da doniraju na području svih devet opština Kantona Sarajevo uoči obilježavanja 5. aprila, Dana opsade grada Sarajeva.

„Cilj je da 5. aprila na dostojanstven način odamo počast svim ubijenim građanima, ubijenoj djeci, svim onima koji su ubijeni tokom najduže opsade jednog grada u modernoj istoriji ratovanja“, izjavila je Merisa Turković iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Vojska Republike Srpske je počela opsadu Sarajeva 5. aprila 1992. godine.

Glavni grad BiH je bio pod opsadom 1.423 dana i za to vrijeme je ubijeno više od 11.000 ljudi.

Prema podacima Istraživačko-dokumentacijskog centra Sarajevo, u ratu je ukupno poginulo više od 97.000 osoba u Bosni i Hercegovini.

Procjena Demografske službe Haškog tužilaštva je da je riječ o broju od 105.000 osoba.

Prema podacima Haškog tribunala, objavljenim na službenoj stranici, za zločine na području Sarajeva pred Sudom BiH osuđeno je deset pripadnika Vojske Republike Srpske.

Na nižim sudovima za zločine na području Sarajeva osuđeno je još najmanje 20 osoba.

(Radio Slobodna Evropa/foto: RFE)