Skip to main content

Španija usvojila zakon o amnestiji za organizatore referenduma u Kataloniji

Planeta 14. мар 2024.
2 min čitanja

Zakonom se ukida „kaznena, administrativna i finansijska“ odgovornost

Španski parlament u četvrtak je usvojio zakon o amnestiji za Katalonce koji su 2017. organizovali zabranjeni referendum o nezavisnosti, čime će biti obustavljeni sudski postupci protiv više stotina učesnika.

Za zakon je glasalo 178 zastupnika levice i regionalnih stranaka, a protiv su bila 172 zastupnika desnice u parlamentu s 350 mesta, prenosi N1 Sarajevo.

Zakonom se ukida „kaznena, administrativna i finansijska“ odgovornost za osobe koje su od januara 2012. do novembra 2023. učestvovale u promovisanju, pripremi i organizovanju referenduma.

Španski socijalistički premijer Pedro Sančes je krajem prošle godine dobio novi četverogodišnji mandat jer su njegovu manjinsku vladu podržale katalonske separatističke stranke u zamenu za taj zakon.

Sančes je rekao prošle nedelje da je zakon bitan zbog „pomirenja“ i „suživota“. Stranke desnice, koje su glasale protiv, optužile su premijera za „izdaju“. Prošle nedelje su hiljade demonstranata izašle na ulice Madrida protestujući protiv Sančesa i smatrajući da će amnestija potstaći zagovornike nezavisnosti na novi pokušaj otcepljenja.

Zakon bi mogao da stupi na snagu krajem maja nakon što se o njemu izjasni gornji dom parlamenta Senat, u kojem sede predstavnici regija, a koji ga može samo usporiti ali ne i srušiti.

U Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika na severu Španije, održavaju se vanredni izbori 12. maja.

Stupi li dotad na snagu zakon o amnestiji, na izborima bi mogao učestvovati i bivši katalonski premijer Karles Pućdemon, koji se nalazi u egzilu u Belgiji.

Pućdemon je pre šest i po godina, na osnovu zabranjenog referenduma, proglasio republiku Kataloniju, ali to proglašenje nije bilo sprovedeno ni priznato. Njegovi saradnici najavili su ranije ovog mesec da on namerava da se vrati u Kataloniju u junu jer bi tada trebao biti povučen nalog suda u Madridu za njegovim hapšenjem, piše HINA.

„Ovo nije kraj. Naš cilj je nezavisnost naše zemlje Katalonije“, rekla je na katalonskom jeziku Miriam Nogueras, predstavnica stranke „Zajedno za Kataloniju“, čije je član i Puigdemont.

(N1/foto: Pixabay)