Skip to main content

Čanak kao mera (ne)patriotizma

Pogledi 02. апр 2008.
2 min čitanja

Nenad ČanakGotovo ni jedan javni nastup funkcionera narodnjačke koalicije ne prođe bez spočitavanja demokratama Borisa Tadića što su u predizbornu koaliciju na republičkom nivou uključili i stranku Nenada Čanka – Ligu socijaldemokrata Vojvodine. A u tim prozivkama prednjači lider DSS Vojislav Koštunica, koji je čak i preimenovao ovaj izborni blok nazvavši ga koalicija “Čanak – DS”, apostrofirajući lidera LSV kao spornu kariku u tom savezu koja dovodi u sumnju njen patriotski potencijal.
On je i na nedavnoj izbornoj konvenciji koalicije DSS-NS u Beogradu kazao da ne veruje dojučerašnjim partnerima u Vladi DS i G17 plus, jer su oni ti koji kažu da je kolektivno ludilo kada čuju da se kaže da je Kosovo Srbija. Naravno, nije propustio da doda da im se ne može verovati ni zato “jer pod uticajem Nenada Čanka sprečavaju da Srbija dobije nešto što predstavlja njenu nasušnu potrebu, a to je autoput Horgoš–Požega”.
Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da nije iznenađen retorikom lidera DSS, koji po njemu, sam nije u stanju da ponudi ništa korisno Srbiji, pa zato traži problem u drugima.
– Više je nego vidljivo da Vojislav Koštunica nema predizborni program, niti zna šta da ponudi građanima Srbije, pa pokušava stalnom proizvodnjom novih kriza da skrene pažnju s osnovne teme, a to je negativan učinak njegove dve vlade na svim poljima. Koštunica je bio neuspešan premijer, jer nije rešio ni jedan problem građana Srbije. Za vreme njegovog mandata su i Kosovo i Crna Gora proglasili nezavisnost, a taj period pamtiće se i po devalvaciji dinara, rastu bankarskih kamata, nedostatku stranih investicija… – istakao je Kostreš u izjavi za “Dnevnik”.
Dodao je da LSV i njen lider Nenad Čanak posebno smetaju Koštunici, jer su, kako je naveo, ligaši garancija da Koštunica više nikad neće biti premijer ako na izborima pobedi demokratska i evropska opcija. Ipak, smatra da takva kampanja protiv LSV i Nenada Čanka neće imati značajnije posledice po rejting te stranke, niti po rejting koalicije okupljene oko Demokartske stranke.
Funkcioner Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dragoslav Petrović uveren je da DSS nema razloga da brine za rejting DS na majskim izborima zbog odabira koalicionih partnera. On je za naš list kazao da prozivke iz DSS na račun uloge Lige u proevropskoj koaliciji neće imati nikakvog uticaja na birače na republičkim, ali ni na pokrajinskim izborima gde DS i LSV nastupaju u dve kolone.
– Sve stranke koje su nedvosmisleno podržale evropsku orijentaciju Srbije trenutno su partneri DS i to je našim biračima jasno. Sve druge insinuacije nisu bitne, jer je u pitanju strateško opredeljenje zemlje i saradnja sa LSV na ovim izborima je u skladu sa našim viđenjem tog opredeljenja, a koje podrazumeva evropske integracije Srbije – rekao je Petrović.
On je dodao da DSS veći deo marketinških kapaciteta usmerava na dramatizaciju situacije i pokušaj traženja slabosti u drugim političkim programima, navodeći da to ukazuje na nemoć same DSS.
– Takvi nastupi DSS potvrđuju da u toj stranci postoji strah od smanjenja uticaja u biračkom telu. Mislim da je taj strah opravdan. Ali, mi se ne bavimo problemima DSS, mi ćemo u kampanji govoriti o našem programu i našim viđenjima perspektive razvoja zemlje – rekao je Petrović.

(Dnevnik)