Skip to main content

Aleksandar Popov: Opasna iluzija o izdajnicima

Info 02. апр 2008.
2 min čitanja

Aleksandar PopovDirektor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da kampanja koju DSS vodi protiv proevropskog bloka predstavlja pokušaj da se tema izbora svede na podelu na patriote i izdajnike. On je za naš list ukazao i da to može da oslabi rejting proevropske koalicije samo ako se DS i stranke iz tog bloka budu ponašale defanzivno.
– Ako DS i njeni koalicioni partneri budu ofanzivniji u kampanji i ako građanima stave do znanja da se sa DSS ne može graditi evropska budućnost Srbije, onda podela na izdajnike i patriote neće “držati vodu”. A ako se DSS dozvoli da nametne tu temu, onda će biti dosta problema za proevropsku koaliciju. A najveću korist imaće radikali, za koje narodnjaci na ovaj način odrađuju posao – ocenio je Popov.
On je rekao da su iluzije da će Srbija zadržati Kosovo ako se odrekne evropskog kursa, ali da će društvo platiti preveliku cenu ako poveruje u tu iluziju.
– Građani moraju da znaju koliko košta i jedna i druga opcija i gde će Srbija biti za dve godine ako se odrekne saradnje sa najrazvijenijim zemljama sveta i sa EU – istakao je Popov.
On je kazao da zbog kvazipatriotske retorike narodnjačkog bloka današnja Srbija izgleda isto kao početkom 90-ih godina.
– To što DSS pokušava da težište kampanje skrene sa životnih problema na neku patriotsku priču je već viđena politika, koju je vodio Miloševićev režim. Mi sad ponovo imamo istu šemu: odbrana Kosova je paravan za sve. Oni forsiraju podelu na patriote i izdajnike, a na njihovoj listi izdajnika već je upisan lider G17 plus Mlađan Dinkić pošto je koalicionim partnerima u Vladi poručio da više neće učestvovati u kolektivnom ludilu. Međutim, LSV i Nenad Čanak su za DSS ipak ključni “dokaz” da je koalicija oko DS “nepatriotska”. I zato je na potezu proevropski blok, koji građanima jasno treba da stavi do znanja šta dobijaju i šta gube birajući između njihove i narodnjačke opcije – ukazao je Popov.

(Dnevnik)