Skip to main content

Čanak: Cela Evropa danas se priseća žrtava Srebrenice, a Srbija ćuti

Info 11. jul 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je LSV razočarana odnosom vlasti Srbije, ali i gotovo cele javne scene, prema obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

“Srbija, nažalost, nikako da smogne snage da se suprotstavi političkim idejama koje su dovele do ratova, zločina i, na kraju, do genocida. Godišnjica ubistva više od 8.300 dečaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti za najveći deo naše političke elite ne postoji”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Dodao je da se ceo svet danas priseća žrtava srebreničkog genocida, na javnim institucijama Evrope  zastave su danas istaknute na pola koplj, a u Srbiji nažalost ne.

“Genocid se i dalje negira, a po medijima paradiraju osuđeni ratni zločinci i samozvani analitičari koji ponavljaju ratničku retoriku devedesetih godina. Srbija ostaje zarobljena u lavirintu u kom i dalje luta i ne uspeva da se modernizuje”, rekao je Čanak.

Dodao je da LSV Srbiju vidi kao državu u kojoj postoji “nulta tolerancija za ratne zločince i njihove sulude ideje”.

“Nama je na srcu Srbija koja će imati snage da za genocid kaže da je bio genocid. Ratno ludilo devedesetih godina mora biti osuđeno jednom, za sva vremena”, poručio je Čanak.

On se i danas nalazi na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida u Potočarima.

(Autonomija, arhivska foto: LSV)