Skip to main content

Čanak: Abazovića preziru oni koji su ga platili da izda Crnu Goru, jednako kao i oni koje je izdao

Jugoslavija 05. авг 2022.
3 min čitanja

Dan velike šanse je propušten i izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi u ovom trenutku predstavlja jedini logičan potez. Važno je da ta inicijativa bude dovedena do kraja, odnosno da se ova vlada smijeni, ocijenili su sagovornici Gradske RTV u specijalnoj emisiji Potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije – divan dan ili veleizdaja.

Nekadašnji šef crnogorske diplomatije i predsjednik CHO, Miodrag Vlahović, ocijenio je da je centralni problem Vlade njena antievropska politika.

“Problem je što se dovode u pitanje crnogorski nacionalni interesi u procesu evropskih integracija. Ovo je Vlada koja sve ugrožava. Komunikacija sa Aleksandrom Vučićem i Edijem Ramom je postao apsolutni prioritet gospodina Abazovića i on je sada u misiji koja ima malo veze sa ciljevima sa kojima je Ura formirana”, kazao je Vlahović.

Smatra da je Izglasavanje nepovjerenja Vladi jedini logičan potez u ovom trenutku.

“Važno je da, kada je pokrenuta inicijativa, ona bude i dovedena do kraja i da se ova vlada smijeni. Abzović više ne smije da bude crnogorski premijer”, upozorio je Vlahović.

Liider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, ističe da je potpisivanje ugovora udaljavanje od procesa evropskih integracija po standardima srpske agenture.

“Proruska struja u Srbiji ima veliki interes za nestankom Crne Gore. Golim okom je vidljivo da je ovaj čin potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije udaljavanje sa Evropskog puta, baš kao što je Srbija posljednjih godina, zaklinjući se u evropske integracije kao glavni interes vlade, postigla da je prvi put u istoriji podrška EU pala ispod pedeset odsto. Osamdeset odsto ljudi u Srbiji vjeruje da je njen najveći spoljnotrgovinski partner Rusija a ne Evropska unija. Permanentno ispiranje mozga je standard srpske agenture koji slijedi ovaj mladić, koji nezasluženo obavlja funkciju premijera Crne Gore”, kazao je Čanak.

Dodaje da Abazovića treba spriječiti da pobjegne.

“Ne dajte mu da pobjegne! Čim više ne bude predsjednik Vlade, on će pokušati da pobjegne tamo gdje je sklonio pare, koje su mu obećane. Činjenica je da oni koji su ga platili da izda Crnu Goru, njega preziru isto kao i oni koje je izdao. Izdajice niko ne poštuje a najmanje oni za čije interese to radi. Dritan Abazović je izdao put za koji se zalaže većina građana Crne Gore”, istakao je Čanak.

Podsjeća i da je Srbija pukla kao građanska država onog momenta kad je vjeronauka uvedena u škole.

“Onog momenta kad popovi uđu u škole i vojsku u sekularnoj državi, ta država više nije sekularna, i to je ono što čeka Crnu Goru, ako se ne bude suprotstavila”, zaključuje Čanak.

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Predrag Bošković, je istakao sličnost premijera Abazovića sa predsjednikom Srbije, te identičan način političkog djelovanja.

“Na mjestu prvog čovjeka izvršne vlasti imamo osobu koja slijepo slijedi interese jednog čovjeka na čelu druge države, kopirajući kompletan scenario koji imamo u toj državi. Kad smo imali pad aviona sa naoružanjem, odmah je uslijedio pokušaj posjete Vučića Jasenovcu, zabrana Hrvatske i fokus medija je usmjeren u tom pravcu, momentalno zaboravljajući na pad aviona. To Abazović preslikava u Crnoj Gori: kad god na najbrutalniji način prevari građane i evropske partnere, sjutradan počne hapšenje, nerijetko poštenih i nevinih ljudi. Garantujem da je Abazović više koruptivnih radnji uradio za ova tri mjeseca, nego kompletna garnitura DPS.a”, ocijenio je Bošković.

On je istakao da inicijativa o nepovjerenju vladi predstavlja „početak pada Dritana Abazovića kao dominantne političke figure u Crnoj Gori“.

Politički analitičar, Zlatko Vujović, kaže da potezi GP URA nijesu oni za koje je dobila podršku birača.

“SPC će investirati ogromnu energiju, novac i resurse da se podstaknu podjele i netrpeljivost u regionu. Juče smo imali saopštenje, u kojem je GP Ura nazvao akciju Oluja zločinom koji ne treba dozvoliti da se ikad ponovi. Oluja je odbrambena akcija koja se ne može okarakterisati kao zloćin, jer svaka država ima pravo da oslobađa okupirane teritorije, iako su se izvjesno tom prilikom desili neki zločini, ali nas to dovodi odmah u konfrontaciju sa Hrvatskom. Nedavno smo imali reakcije poslanice Zoronjić da je Crna Gora prva država koja je sprovela genocid u 20.vjeku, što je ponovo neistina. Zatim incident u Potočarima…Postoji kontinuitet poteza GP URA, sinhronizovan sa Beogradom, koji nas uvodi u sukobe i podjele”, ocjenjuje Vujović.

Vujović kaže i da potpisivanje ,,temeljnog ugovora“ predstavlja prekid ubrzanog puta Crne Gore ka članstvu u EU, ali i najavu njenog povratka u prošlost.

“Otvorena je Pandorina kutija. Problem nije riješen, on je ovim samo produbljen. Otvorena su pitanja koja nijesu samo imovinsko-pravna već i kulturološka. SPC je veoma uporna da ovu zemlju čini nestabilnom i da pokazuje da je ona iznad države”, kazao je Vujović.

(Gradski portal, Foto: N1)