Skip to main content

Bursać: Isječena košarkaška lopta ostavljena ispred kuće Edina Salaharevića zaziva novi genocid

Jugoslavija 25. сеп 2023.
2 min čitanja

"Neka pročitaju tekst o familiji Salaharević, bar oni koji imaju trunke savjesti"

„Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije Edin Salaharević je sa 19 godina, nakon mučenja, torture, prebijanja i svakovrsnog zlostavljanja, ubijen u logoru Sušica iste te godine.“

Napisao je ovo, između ostalog poznati novinar i kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać.

„Najbolji mladi košarkaš je pronađen i identifikovan tek 2009. godine. Kosti najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije, pronađene su u nekoliko odvojenih masovnih grobnica. Rasturene i izmiješane sa drugima. Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije ukopan je na mezaru Rakita u Vlasenici.

Ispred kuće najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije, koji je mučki ubijen ovih dana je ostavljena isječena košarkaška lopta kao simbol smrti, nepoštovanja mrtvih i zazivanja novog genocida“, navodi Bursać u objavi na Facebook-u.

O ovom gnusnom događaju oglasio se i Edinov brat, Nedim Salaharević.

„Svake godine idem na obilježavanje godišnjice zatvaranja logora Sušica. Upravo ispred logora 13. septembra 1992. godine posljednji put sam vidio oca Muhameda i brata Edina. Prije odlaska pred Sušicu svratio sam do porodične kuće i zatekao prizor koji me nije ostavio ravnodušnim. Zašto? Vlaseničke Srbe, podsjećanja radi, zvali su i iz Beograda da puste mog brata, a oni su im odgovarali da više nikada neće igrati košarku. Zato i ovo bacanje isječene lopte pred moju kuću nije slučajno…“, govori Nedim Salaharević.

Nedim Salaharević je nedavno svjedočio u predmetu protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Gorana Garića i Miroslava Miće Kraljevića. Tada je rekao da je njegovu porodicu u jednom od brojnih pokušaja da napuste Vlasenici osujetio specijalac iz Mladenovca koji je početkom 1992. godine u grad stigao sa Kraljevićem. Na suđenju je Salaharević iznio još niz detalja, a odbrana optuženih nije imala kontrapitanja osim pokušaja provokacije.

U posljednje vrijeme sve češće me pitaju da li prodajem kuću. Odgovaram da kuća nije na prodaju. Šta više počinjem sa rekonstrukcijom kuće i avlije u kojoj će opet biti koš kao uspomena na mog brata. Planiram u kući napraviti i spomen-sobu na njega. To što bacaju isječenu loptu i smeće po mojoj avliji, iako im je kontejner na dohvat ruke, neće me pokolebati. Imam sve više snage nego što misle za ono što sam zamislio i što ću realizovati.

I na kraju neka pročitaju tekst o familiji Salaharević, bar oni koji imaju trunke savjesti, i uvjere se kako nikad nismo dijelili ljude po vjeri već samo na ljude i neljude/zločince. Neka pročitaju kako su moji preci finansirali izgradnju puta prema manastiru u Papraći. To je ostalo zapisano, a ostat će i zapisano da su neki drugi htjeli zatrti lozu Salaharevića“, kaže na kraju Nedim Salaharević, piše Tuzlapress.

(Radio Sarajevo)