Skip to main content

Izvinjenje u parlamentu Kanade zbog odavanja počasti veteranu nacističkih snaga

Planeta 25. сеп 2023.
2 min čitanja

Tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kanadskom parlamentu 22. septembra, u galeriji je sedeo 98-godišnji Jaroslav Hunka

Predsedavajući donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota (Anthony) izvinio se u nedelju nakon što je odao počast ukrajinskom veteranu za koga se tvrdi da se borio na strani nacista tokom Drugog svetskog rata.

Tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kanadskom parlamentu 22. septembra, u galeriji je sedeo 98-godišnji Jaroslav Hunka.

Hunka je dobio ovacije u parlamentu nakon što ga je Rota pozdravio kao „ukrajinskog kanadskog ratnog veterana iz Drugog svetskog rata koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa“ i „ukrajinskog heroja i kanadskog heroja“.

Ubrzo su reagovale jevrejske organizacije koje su osudile odavanje počasti Hunki navodeći da je taj incident „šokantan“ i „uznemirujući“.

Iznete izjave ignorišu „užasnu činjenicu da je Hunka služio u 14. Vafen SS grenadirskoj diviziji, nacističkoj vojnoj jedinici čiji su zločini protiv čovečnosti tokom Holokausta dobro dokumentovani“, saopštio je u nedelju Centar prijatelja Simona Vizentala (FSVC).

Kanadska jevrejska grupa CIJA saopštila je da je „duboko zabrinuta“ što se slavi veteran nacističke divizije koji je učestvovao u genocidu nad Jevrejima i poručila da tako nešto nikada više ne bi smelo da se ponovi.

Rota, poslanik liberala, izvinio se u nedelju, rekavši da je „naknadno saznao više informacija“ zbog kojih je „zažalio“ što je odao priznanje Hunki.

„Ova inicijativa je bila u potpunosti moja … Posebno želim da uputim svoja najdublja izvinjenja jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom sveta“, rekao je on, navodeći da o prisustvu Hunke nisu bili upoznati drugi parlamentarci, kao ni ukrajinska delegacija.

Hiljade Ukrajinaca borilo se tokom Drugog svetskog rata borilo na strani nacističke Nemačke, ali su milioni služili u sovjetskoj Crvenoj armiji.

Kancelarija premijera Džastina Trudoa (Justin Trudeau) negirala je umešanost u aferu.

Tokom incidenta Trudo je bio sa Zelenskim u parlamentu.

U saopštenju na društvenoj mreži X kancelarija je navela je nezavisna od kancelarije predsedavajućeg parlamentom, kao da ni ona ni ukrajinska delegacija nisu bili unapred obavešteni o prisustvu Hunke.

Lider konzervativne opozicije Pjer Pualevr (Pierre Poilievre) ipak je kritikovao Trudovu kancelariju zbog „greške u proceni“.

Trudoova „kancelarija za lični protokol je odgovorna za organizovanje i proveru svih gostiju i program državnih poseta ove vrste“, objavio je on na mreži X, tražeći od premijera da se „lično izvini“.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)