Skip to main content

Bundestag odobrio ukidanje ograničenja za vakcinisane

(Pod) razno 07. мај 2021.
2 min čitanja

Nemački Bundestag jasnom većinom izglasao je nacrt propisa Savezne vlade. Za je glasala vladajuća koalicija SPD i CDU/CSU, kao i Zeleni i Levica. FDP je bio uzdržan, a AfD protiv.

Tim propisima predviđa se ukidanje ograničenja za ljude koji su u potpunosti vakcinisani (što znači da su primili vakcinu i revakcinu), kao i za one koji su se oporavili od bolesti uzrokovane kovidom 19.

Ako ovog petka Bundesrat glasa za, uredba bi već u nedelju mogla da stupi na snagu.

Uredba predviđa da se ograničenja izlaska i kontakata više neće primenjivati na vakcinisane i one koji su preležali bolest. Oni će, prilikom posete frizeru ili npr. u kupovini, imati isti tretman kao i osobe sa negativnim testom. Takođe, nakon povratka s putovanja, neće morati u karantin, osim ako ne dolaze iz područja gde haraju nove mutacije virusa.

Ipak, i dalje na snazi ostaju pravila nošenja maski i držanje odstojanja u javnom prostoru.

„Uspeh vakcinacije ne znači da možemo da budemo neoprezni“, naglasila je ministarka pravde Nemačke Kristine Lambreht. Pandemiju još uvek nismo prebrodili, naglasila je i dodala da postoji preostali individualni prihvatljivi rizik i za vakcinisane i za oporavljene.

Nova Uredba zasniva se na Zakonu o zaštiti od infekcije koji predviđa upotrebu „sigurnosne kočnice“ na saveznom nivou ukoliko u roku od sedam dana incidencija pređe 100 na 100.000 stanovnika. Neke savezne pokrajine su, inače, već su popustile mere za vakcinisane i oporavljene.

Više slobode za negativno testirane?

Nemačko udruženje gradova zahteva popuštanje mera i za osobe koje su negativno testirane. „Mnogi još uvek ne mogu da se vakcinišu zbog nedostatka vakcina“, rekao je glavni direktor Udruženja gradova Helmut Dedi i dodao: „Zbog toga se zalažemo da se u određenoj meri vrate slobode i ljudima koji su na dnevnoj bazi bili negativni na korona testu.“

Dedi je naglasio da je dobro to da vakcinisani i izlečeni smeju da osete malo više normalnosti i da im se vrate prava na slobodu. „Ali, društvo ne sme da se podeli na vakcinisane i izliječene i one druge“. Zbog toga bi, smatra, moglo da bude pametno za društvenu koheziju da se onima sa negativnim testom tog dana kada su testirani dozvoli kontakt sa ljudima iz drugih domaćinstava.

Do sada je u Nemačkoj 30,6 odsto stanovništva dobilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida 19, saopštio je Institut Robert Koh. U sredu je izvršeno 1,1 milion vakcinacija. Nemački ministar zdravlja Jens Špan na Tviteru je napisao da je od početka kampanje vakcinacije to bio drugi dan u kojem je broj vakcinisanih dostigao sedmocifrenu brojku.

(Deutsche Welle)