Skip to main content

Broker: Prihod NIS-a u prvih devet meseci 2023. pao oko 20 odsto

Info 28. dec 2023.
2 min čitanja

"Neto dobitak je smanjen stopom od 54,3 odsto, u prvom redu usled negativnog efekta donacije (60 miliona evra) kompanije Vladi Srbije, koja je sprovedena u drugom kvartalu"

Prihod Naftne industrije Srbije (NIS) u prvih devet meseci ove godine pao je 20,1 odsto, na 304,1 milijardu dinara, pre svega usled smanjenja prosečne cene sirove nafte za 22 odsto, ali i nižeg prometa u odnosu na prošlu godinu, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities, prenosi Beta.

Profit kompanije, pre nego što se oduzme trošak amortizacije, kamata i porez na dobit (EBITDA) oslabio je 46,1 odsto, na 56,6 milijardi dinara, pre svega usled pada cene nafte i efekta „skupih zaliha“.

Neto dobitak je smanjen stopom od 54,3 odsto, u prvom redu usled negativnog efekta donacije (60 miliona evra) kompanije Vladi Srbije, koja je sprovedena u drugom kvartalu.

Proizvodnja nafte i gasa smanjena je prvih devet meseci u odnosu na prošlu godinu za 1,3 odsto, a prerada za šest odsto. Ukupan promet naftnih derivata smanjen sedam odsto. Posmatrano samo u trećem kvartalu promet je stabilizovan i beleži pad od jedan odsto.

NIS je u junu i zvanično postao većinski vlasnik Petrohemije, jer je povećao vlasničko učešće sa 20,9 odsto, na 90 odsto, dokapitalizacijom, vrednom 150 miliona evra.

Prema potpisanom sporazumu ova sredstva biće korišćena za izgradnju postrojenja za proizvodnju polipropilena. Petrohemija je u trećem kvartalu imala pad većine finansijskih i operativnih pokazatelja, a neto gubitak u tom periodu iznosio je 2,6 milijardi dinara.

NIS je nedavno objavio ambiciozan plan za kapitalna ulaganja (CAPEX) za narednu godinu koja bi mogla da dostignu rekordni nivo od privatizacije kompanije.

Ove godine je planiran CAPEX od nepunih 50 milijardi dinara, mahom u segmentu istraživanja i proizvodnje, dok se naredne godine očekuje ulaganje po ovom osnovu od nepunih 60 milijardi dinara.

„Za narednu godinu je planiran redovan remont u Rafineriji Pančevo, ali i bez ovog zahvata jasna je intencija povećanih kapitalnih ulaganja koji odudaraju od trendova među glavnim svetskim igračima koji se još nisu ni blizu primakli ulaganjima iz perioda pre izbijanja naftne krize 2015. godine“, naveo je Momentum.

Dodaje se da je cena akcija, nakon što su joj, početkom avgusta razočaravajući rezultati za drugi kvartal oborili vrednost, ponovo počela kontinuirano da raste do nivoa, pred presek za ovogodišnju rekordnu dividendu.

(Autonomija)