Skip to main content

Britanija uvela sankcije marketinškoj agenciji zbog promocije Dana Republike Srpske

Jugoslavija 15. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Moraju postojati posledice za one političare ili kompanije, koji podrivaju mir obezbeđen Dejtonskim sporazumom"

Vlada Velike Britanije danas je uvela sankcije banjalučkoj marketinškoj agenciji „Mania“, jer je, kako je ocenjeno, uključena u podrivanje Ustava BiH.

„Marketinška agencija ‘Mania’ značajno je profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obeležavanja 9. januara“, izjavio je britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli.

On je naveo da je Ustavni sud u dva navrata doneo odluku da je „odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašćeni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge“.

„Delovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, ‘Mania’ je podrivala vladavinu zakona, promovisala podele i strah„, istakao je Rajli.

Prema njegovim rečima, „režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku BiH“.

Rajli je dodao da njegova zemlja „nije olako donelo ovu odluku, ali da moraju postojati posledice za one političare ili kompanije, koji podrivaju mir obezbeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom“.

Ova mera podrazumeva zamrzavanje sredstava, što, kako je naglašeno, sprečava bilo kog građanina Velike Britanije ili bilo koju kompaniju iz te zemlje da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu ili pod kontrolom sankcionisane kompanije.

Kabinet predsednika RS Milorada Dodika dodelio je banjalučkoj agenciji „Mania“ posao organizacije proslave i medijske podrške proslave 9. januara kao Dana RS, kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Od samo dva tendera, agencija je zaradila 756.990 konvertibilnih maraka (više od 388 hiljada evra).

(Beta/foto: Pixabay)