Skip to main content

FHP: Neprimereno smanjena kazna pripadniku Vojske Srbije za silovanje

Info 15. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Neadekvatnim kažnjavanjem seksualnog nasilja u ratu zanemaruju se trajne posledice koje ono ima po žrtvu"

Fond za humanitarno pravo saopštio je danas da je odluka Apelacionog suda da pripadniku Vojske Republike Srpske Daliboru Krstoviću smanji kaznu za silovanje Bošnjakinje u Kalinoviku u avgustu 1992. sa devet na pet godina krajnje neprimerena težini dela, da se njome ne postiže svrha kažnjavanja i da je ponižavajuća za žrtvu.

U saopštenju Fond je naveo da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio osuđujuću presudu protiv Krstovića, koji je 1992. imao 20 godina, ali da je radikalno umanjio kaznu – sa prvostepenom presudom dosuđenih devet na pet godina zatvora.

„Neadekvatnim kažnjavanjem seksualnog nasilja u ratu zanemaruju se trajne posledice koje ono ima po žrtvu, žrtva se retraumatizuje, a sam zločin, kao jedan od najdestruktivnijih zločina koji se čini u ratu, minimizira se u odnosu na druge ratne zločine“, ocenio je Fond.

Presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u ponovljenom postupku, Krstović je oglašen krivim za silovanje u Osnovnoj školi „Miladin Radojević“ u Kalinoviku, u kojoj su se nalazili nezakonito zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, mahom žene i deca, iz Kalinovika i okolnih mesta.

Krstović je u večernjim satima došao do škole s neidentifikovanim pripadnikom VRS, ušao u učionicu u kojoj se nalazila oštećena, pozvao je po imenu i rekao joj da izađe napolje. Nakon što je izašla, vodeći sa sobom maloletno dete, naredio joj je da vrati dete jer će ga u protivnom silovati.

Krstović je oštećenu odveo u susednu učionicu i, preteći joj oduzimanjem dece, prisilo je da se skine i potom je silovao. Nakon toga joj je naredio da se ne oblači i izašao iz učionice da bi u učionicu ušao NN pripadnik VRS te je i on silovao. Krstović je potom zapretio oštećenoj da nikome ne sme reći šta se dogodilo, jer će prvo stradati njena deca, a zatim i ona.

(FoNet)