Skip to main content

Evropski parlament će ipak raspravljati o izborima u Srbiji

Info 15. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Vlasti u Srbiji na čelu sa predsednikom napali međunarodne posmatrače kada su javno izneli svoja zapažanja"

Evropski parlament ove nedelje ipak će raspravljati o izborima u Srbiji, i to u sredu.

Većina evroposlanika je na početku današnje plenarne sednice, glasala za predlog socijaldemokrata da se na dnevni red sednice uvrsti i rasprava o stanju u Srbiji nakon poslednjih izbora na osnovu posmatračke misije Evropskog parlamenta.

Pored toga, na predlog Evropske narodne partije na plenarnoj sednici parlamenta od 5. do 8. februara poslanici će glasati o rezoluciji o izborima u Srbiji.

Andreas Šider, poslanik Socijaldemokrata podsetio je da su u Srbiji održani vanredni izbori, još jedni u nizu, na kojima su zabeležene brojne nepravilnosti kojima se podriva izborni proces, a da su vlasti u Srbiji na čelu sa predsednikom napali međunarodne posmatrače kada su javno izneli svoja zapažanja.

Zbog toga su insistirali da se debata nađe na dnevnom redu.

Predlog su podržali i poslanici Evropske narodne partije, iako se u javnosti čulo da upravo oni sprečavaju debatu o Srbiji, tražeći da ona bude održana nakon što međunarodna posmatračka misija ODIHR-a objavi svoj izveštaj.

Vladimir Bilčik je, ispred EPP, na samoj sednici podržao predlog socijaldemokrata i zatražio da se o rezoluciji glasa u februaru.

Oba predloga su usvojena.

Preliminarni izveštaj posmatračke misije Evropskog parlamenta pokazao je brojne nepravilnosti, od pritiska na birače i masovne preregistracije birača, preko diskreditacije i napada na političke protivnike, novinare i pripadnike organizacija civilnog drustva, pa sve do zloupotrebe državnih funkcija i državnih resursa od strane vlasti.

Posmatračka misija EU parlamenta bila je deo šire misije međunarodnih posmatrača koji su posmatrali izbore u Srbiji, a koje je predvodila kancelarija OEBS-a za demokratiju i ljudska prava (ODIHR).

ODIHR će objaviti svoj izveštaj, a nezvanično se čuje da bi to moglo da bude krajem februara.

(N1)