Skip to main content

Bregu: RCC pokreće regionalnu koaliciju za radna mesta kako bi zadržali mlade u regionu

(Pod) razno 06. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu najavila je danas u Skoplju pokretanje Regionalne koalicije za radna mesta i veštine kojom će, kako je navela, biti obezbeđen razvoj preduzeća, a sposobni mladi ljudi zadržni u regionu.

„To je jedan od konkretnih primera kako napraviti pomak po pitanju regionalne mobilnosti. To je način na koji ćemo mlade ljude zadržati u regionu“, rekla je ona u Skoplju na prvoj godišnjoj konferenciji Ministarstva finansija Severne Makedonije „Ekonomski oporavak i rast nakon kovida“.

Na panelu o globalnim i regionalnim izazovima i izgledima za oporavak i rast, Bregu je dodala da i dalje postoji veliki interes mladih da ostanu u regionu, i ocenila da su mladi pokretači regionalne saradnje i pristupanja Evropskoj uniji, jer vide mogućnosti i ne nose istorijski teret sukoba ranijih generacija.

„Nezaposlenost, korupcija i odliv kvalifikovane radne snage glavni su izazovi s kojima se borimo, a tu je i dobro poznata činjenica da su ekonomski izazovi i dalje prisutni. Pravo pitanje je, međutim, kako iskoristiti potencijal regionalne ekonomske integracije i saradnje“, izjavila je ona.

(Beta)