Skip to main content

OCD: Himna kao paravan za loše stanje u obrazovanju

Građani 06. sep 2021.
< 1 min čitanja

Više organizacija civilnog društva (OCD) iz Novog Pazara ocenilo je danas da je novoustoličena praksa intoniranja himne na početku školske godine paravan za prikrivanje stanja u obrazovnom sistemu i oproban mehanizam za prikupljanje predizbornih poena.

OCD su u zajedničkom saopštenju izrazile zabrinutost zbog dodatne polarizacije društva, produbljivanja jaza između države i bošnjačke zajednice, i jačanja ukupnog nepoverenja građana u institucije sistema.

Oštro se protivimo neprihvatljivoj praksi da institucije selektivno primenjuju zakone, pravila ili uredbe, te se intoniranje himne Kraljevine Srbije ili puštanje ‘rokenrola’ u nekim drugim sredinama proglašava bezazlenom greškom, a u Novom Pazaru sličan postupak tretira kao napad na ustavni poredak zemlje”, navodi se u saopštenju.

Nevladine organizacije smatraju da se u složenim i pluralnim zajednicama poverenje gradi jednakim odnosom države prema svim građanima, simbolima koji ne dele građane na osnovu etničke, verske i druge pripadnosti i efikasnom zaštitom ljudskih i manjinskih prava.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD, Urban-In i Akademska inicijativa Forum 10 zajedničkim saopštenjem zatražili su i da državni organi pažljivo ispitaju okolnosti, uzroke i stvarne posledice, isključe uticaje neodmerenih izjava zvaničnika i senzacionalističkih naslova, i postupe u najboljem interesu stabilnosti i jačanja poverenja u multietničkim zajednicama.

(Beta)